Спеціальні потреби

Українська опозиція критикує урядові бюджетні пропозиції - 2005-03-23


Київ - 23 березня. Представники фракції Регіонів України сьогодні скритикували бюджетні пропозиції нового українського уряду. Зміни до бюджету цього року, які передбачають цілий ряд нововведень, парламент розглядатиме завтра.

Те, що пропонує депутатам уряд Юлії Тимошенко, по суті можна вважати новим бюджетом країни. Суттєво має збільшитися як дохідна, так і видаткова частина. Уряд вже оголосив, що зробить Бюджет-2005 у новому форматі соціальним. Там передбачене небувале досі зростання пенсій, зарплат та соціальних виплат. Опозиціонерам із фракції Регіони цей пункт подобається, хоч вони і називають це передвиборчим популізмом нової влади. Говорить лідерка фракції Раїса Богатирьова:

«Якщо позиція уряду Януковича була саме так названа – як соціальний хабар. То цю ж логіку продовжуючи, можна сказати, що це фактично продовження дій злочинної влади і застосування цих же методів у нової народної влади. Як можна назвати підвищення у кілька разів зарплати народним депутатам -- це що, самі бідні перед вами сидять. Це є політичний хабар».

Водночас цілий ряд аспектів щодо того, як збільшити прибуткову частину бюджету, регіонали критикують. Зокрема йдеться про ліквідацію більшості податкових пільг та вільних економічних зон. За словами опозиціонерів, це зупинить розвиток економіки, оскільки багато підприємств втратять стимули для роботи та державні дотації. Зміна умов роботи насторожить і іноземних інвесторів, які хочуть стабільності і надавали перевагу роботам в вільних економічних зонах, каже Василь Потапов:

«Вони вже майже наважилися з нами працювати, але після таких змін будуть думати, а якщо щось не так буде з цим керівництвом, що тоді? Хто захистить наші інвестиції?».

Заступник голови бюджетного комітету Валерій Коновалюк прогнозує, що таке різке збільшення соціальних платежів викличе інфляцію та різке зростання цін, оскільки в населення на руках опиниться багато гривень. А відтак українці можуть і не відчути зростання зарплат та пенсій, в той час як втратять багато пільг:

«З підвищенням соціальних стандартів уряд фактично зменшує кількість людей, які отримували державну субсидію на комунальні послуги. Це також сильно вдарить по найменш захищеним верствам населення. Скорочення пільг та збільшення доходів мало б відбуватися не різко, а з врахуванням тих інвестиційних програм, які в Україні. Подивіться, куди ще уряд спрямовує кошти. 20 мільйонів для створення координаційного центру для закордонних українців. Таке враження, що в нас більше немає ніяких програм для цього. В цьому немає ніякої логіки».

Також регіонали звинувачують уряд у закритості та непрозорості щодо схвалення принципових рішень. Вони кажуть, що бюджет поступив у парламент лише у понеділок ввечері, тоді як голосувати за нього треба вже в четвер, і пропонують в четвер схвалити зміни лише у першому читанні, доопрацювавши на наступному тижні. Інакше вони готові заявити про тиск на депутатів з боку нової влади.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG