Спеціальні потреби

В Україні розпочали адмінреформу - 2005-02-14


Київ – 13 лютого. В Україні розпочався перший етап адміністративної реформи, яку обіцяв президент Ющенко. Кабінет міністрів вирішив радикально скоротити як кількість органів влади, так і їх керівний склад.

План адміністративної реформи кабінету міністрів презентував віце-прем`єр Роман Безсмертний. Він в уряді Юлiї Тимошенко відповідає за територіальну та адмінреформу. Поки що уряд схвалив декілька рішень щодо першого етапу змін, якi стосуються органів влади. Далі Роман Безсмертний обіцяє більш радикальні рішення, внаслідок яких, не виключено, будуть змінені навіть території регіонів.

Однак почати урядовці вирішили із себе. Для початку вони скоротили кількість власних заступників. Тепер у кожному міністерствi, кожнiй обласній та районній державній адміністрації їх може бути не більше чотирьох, включно із першим заступником.

Значно поменшає тепер і державних комітетів. Це стурктури - аналогічні міністрествам, але дещо вужчої спеціалізації. Відтепер в Україні не буде державних комітетів енергозбереження, авіаслужби, експортного контролю, будівництва та релігій. Щодо останнього, то Тимошенко взагалі дивується, як держава могла контролювати такі відносини.

Частину комітетів передадуть до відповідних міністерств, наприклад, держкомспорту - до міністерства сім`ї та молоді, і відтепер воно називатиметься молоді та спорту; держкомтуризму відійде до мінекономіки; земельних надр до мінекології, а департамент покарань до мінюсту. Таким чином кількість владних одиниць скоротиться на 14. Гроші, які виділялися з бюджету на їх утримання, можуть піти на підвищення зарплат працівникам міністерств та самих міністрів, яким тепер досить жорстко попередили про покарання за корупційні дії.

Єдине питання, яке залишається, - що буде із тими тисячами людей, які працювали у відповідних комітетах? Всі вони державні службовці, і фактично з волі нової влади опиняються на вулиці.

Ну і ще одна новація від прем`єра Тимошенко. Вона заборонила своїм міністрам працювати після 10 години ночі, бо інакше, каже вона, знижується їх працездатність. Після першого тижня роботи в новому уряді деякі міністри скаржилися, що були змушені працювати по 18 годин на добу, а відтак вже мають сімейні проблеми.

Встановила Тимошенко і законний вихідний для міністрiв – неділю, однак в цю неділю все ж вирішила провести засідання уряду. Дізнавшись про це, гуманітарний віце-прем`єр запропонував хоч трохи подумати і про відпочинок. Засідання уряду провели на льодовому стадіоні. Покататися на ковзанах прийшла більшість міністрів, дехто із сім`ями. Всі вони каталися поруч із пересічними киянами, чим знову здивували Україну.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG