Спеціальні потреби

На Майданi знову майорiють гасла «Так – чесним виборам!» - 2004-12-23


Київ – 22 грудня. Прихильники кандидата в президенти Вiктора Ющенка відновили сьогодні в українськiй столицi вуличні акцiї пiд гаслом «Так – чесним виборам!». Водночас громадська кампанiя «Пора» зняла блокаду Адмiнiстрацiї президента.

(розшифровка розмови Iгоря Гулявого з нашим київським кореспондентом Русланом Дейниченком)

IГ: Яка ситауцiя на Майданi?

РД: Опозиція закликала у середу своїх прихильників прийти на Майдан Незалежності, щоби взяти участь в акції «Так, чесним виборам!». Закликали не святкувати перший місяць помаранчевої революції, а закликали до того, щоб розповісти людям як боротися із фальсифікаціями, можливими під час переголосування 26-го грудня. Це напевно головна зараз тема, адже щодня надходять нові повідомлення про підготовку схем можливих фальсифікацій. Так, напередодні, надійшла інформація про можливі махінації із вкладишами до паспортів із так званою «тимчасовою реєстрацією». За нею у людей з’являлася можливість голосувати по декілька разів. Ця інформація отримала підтвердження у списках. На багатьох дільницях знайшли тисячі людей, які були вписані після першого та другого туру голосування. Генеральна прокуратура України оскаржила це рішення Міністерства внутрішніх справ, дозволити вносити таких людей до списків і згідно з рішенням Генеральної прокуратури таких людей мають викреслювати із списків.

IГ: Громадська кампанія “Пора” обіцяла зняти блокування Адмінiстрації президента. Чи знято облогу будинку і чи повернувся на робоче місце президент Кучма?

РД: Дійсно, громадська кампанія «Пора» виконала рішення Шевченківського суду столиці. Вона зняла свої намети із вулиці Банкової. На цій вулиці залишаються намети і залишаються декілька десятків людей. Вони кажуть, що не мають ніякого відношення до громадської кампанії «Пора». Але вони кажуть, що продовжують блокувати Банкову вулицю й інші входи до адміністрації президента. І кажуть, що не будуть знімати облогу, оскільки не мають ніякого відношення до «Пори» і тому рішення Шевченківського суду до них ніяк не стосується. Вони пояснюють свою позицію тим, що думають, що в адміністрації можуть бути докази злочинів, які могли робитися в адміністрації, зокрема щодо фальсифікації виборів і не хочуть щоби цi докази знищили. В адміністрації перебуває тільки технічний персонал, який підтримує життєдіяльність будинку, і як кажуть люди, ні Леонід Кучма, ні Віктор Медведчук не робили жодних спроб зайти в будинок адміністрації. Згідно з деякими даниами Леонід Кучма знаходиться на своїй дачі в Кончі-Заспі на передмісті Києва.

IГ: А що говорять лідери опозиції про свої подальші плани?

РД: Юрій Луценко і Тарас Стецьків сказали, що 26-го грудня після голосування запрошують прихильників зібратися на Майдан і чекати до оголошення результатів виборів.

XS
SM
MD
LG