Спеціальні потреби

ПАРЄ занепокоєна виборчою ситуацiєю в Українi - 2004-10-13


Київ – 12 жовтня. У Парламентській асамблеї Ради Європи все частіше почали говорити про можливий зрив президентських виборів в Україні. Про це на зустрічі з журналістами заявили представники постійної делегації Верховної Ради України у ПАРЄ.

Цього тижня до України приїжджають перші спостерігачі Парламентської асамблеї Ради Європи. Їх кількість була збільшена під час останнього засідання ПАРЄ, що відбулось минулого тижня у Страсбурзі. За словами голови постійної парламентської делегації України в ПАРЄ Бориса Олійника, предстаники Парламентської асамблеї вважають, що організація президентських виборів в Україні поки що не відповідає нормам Ради Європи:

«Цитую: “В Україні дуже невеликі шанси на проведення вільних демократичних виборів”, - цитата закінчена. Та що у цьому контексті, знову цитую: ”необхідні термінові дії”, - завершена цитата. Северінсен закликала збільшити кількість спостерігачів від асамблеї на зазначених виборах до понад 30 осіб, прийнято рішення, здається, до 40-45 осіб. Підкреслювалось особлива важливість спостерігачів за межами Києва».

За словами українських парламентарів, Ганне Северінсен критично оцінила висвітлення виборчої кампанії з боку українських мас-медіа, які, на її думку, є помітно упередженими щодо опозиційних кандидатів. Вона також порушила питання “темників”, або “інструкцій з боку президентської адміністрації”. Крім того вона закликала Асамблею “надати делегації спостерігачів ПАРЄ чіткий мандат” і підкреслила, що ситуацію ще можна поліпшити. Між тим, як відзначив у розмові з журналістами член постійної делегації Верховної Ради України у ПАРЄ Сергій Головатий, члени Асамблеї висловлюють все більше занепокоєння з приводу можливості зриву президентських виборів в Україні. Він додав, що в ПАРЕ постійно піднімається питання про можливість застосування санкцій проти України, проте представники Асамблеї все ще сподіваються побачити в Україні – країну з європейським обличчям.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG