Спеціальні потреби

В Українi говорять, що вибори можуть зiрвати - 2004-10-04


Вибори президента в Україні можуть скасувати. Принаймні про таку можливість говорять представники опозиції. Вони не виключають, що влада вдасться до силового сценарію якщо зрозуміє, що її кандидат не зможе перемогти. В штабі Вiктора Януковича такі припущення відкидають. Про те, що голосування відбудеться згідно з планoм говорить і керівник Центральної виборчої комісії.

Цього тижня на декількох Інтернет-сайтах з’явилися повідомлення про можливість зриву президентських виборів, або визнання їх результатів недійсними. Такий сценарій, на думку деяких експертів, влада може застосувати, якщо її кандидат не стане переможцем. В цьому випадку, кажуть оглядачі, Леонід Кучма зможе залишитися на своїй посаді ще на невизначений термін. Можливі масові протести опозиції в цьому випадку мають придушити армія та міліція. Оглядачі називають автором такого сценарію Адміністрацію Президента.

Певної достовірності чуткам додала й несподівана зміна міністра оборони. Леонід Кучма за місяць до виборів звільнив із цієї посади Євгена Марчука та призначив, як вважають, більш лояльного до себе Олександра Кузьмука.

Марчук, уже в ранзі екс-міністра у виступі на 5 каналі говорив про можливість застосування «силового варіанту». Підозрілою також здається проведення військового параду в Києві за декілька днів до виборів. Опозиція каже, що це лише привід для того, щоб стягти до столиці додаткові сили. Хоча представник штабу Януковича Степан Гавриш напердодні заявив, що парад ніяким чином не пов`язаний із виборами:

«У парадах візьмуть участь з десяток колон військовослужбовців, які пройдуть у красивому марші курсантів і так далі. А також проїдуть на джипах, на військовій техніці ветерани. Тому подібна боротьба проти цього параду є лише викликом саме до цих людей».

В міністерстві оборони кажуть, що рішення про проведення параду з нагоди шістесятої річниці визволення України від фашистських загарбників було ухвалене ще влітку. Крім того у ході Хрещатиком не братиме участь військова техніка. З іншого боку, виглядає дивним, чому парад відбудеться на тиждень раніше дати визволення.

В штабі Віктора Ющенка кажуть, що також мають певну інформацію про можливість реалізації силового сценарію. Його керівник Олександр Зінченко заявив у п`ятницю, що має відомості про можливий зв`язок між парадом 28 жовтня та скасуванням виборів:

«Безумовно, ми бачимо загрози, від яких не слід відмахуватися. Ці загрози зводяться до комплексного впливу на всі без виключення силові структури. Тому заява Марчука не випадкова. Чи обговорювалося нами питання дій в надзвичайних ситуаціях – можу вам відповісти – обговорювалося. Як воно обговорювалося і наслідки я залишаю за собою».

Про силовий варіант розвитку подій говорять і у владному таборі. Однак його ймовірним ініціатором називають опозицію. Підконтрольні владі телевізійні канали повідомляють про підготовку в опозиційних штабах так званого «грузинського варіанту». Кажуть, якщо Ющенко, програє, опозиція може закликати своїх прихильників до повстання.

У п`ятницю Голова ЦВК Сергій Ківалов заявив про неможливість зриву виборів президента. На прес-конференції в українській столиці він сказав, що Центральна виборча комісія працює відповідно до затвердженого плану. І нагнітання «нездорової ситуації», на думку Ківалова, є штучним і невиправданим.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG