Спеціальні потреби

Захід нам допоже? - 2004-06-23


Дніпропетровськ – 23 червня. Роботи з утилізації твердого ракетного палива, що проводяться Павлоградським хімічним заводом згідно з угодою між Міністерствами оборони Сполучених Штатів і України у рамках програми скорочення стратегічних озброєнь СНО-1 і програми зменшення ракетно-ядерної небезпеки були зупинені у червні минулого року в зв’язку з призупиненням фінансування робіт американською стороною. Приводом для цього стали, за заявою Міністерства оборони США, витратність проекту, необхідність проведення аудиту, технічні ризики технології і необхідність розгляду альтернативних проектів. Після року переговорів і пошуків виходу з ситуації Україна вирішила продовжувати роботи з утилізації ракетного палива власними силами.

У засіданні Міжвідомчої робочої групи з проблеми утилізації твердого ракетного палива та засіданні круглого столу на Павлоградському хімічному заводі взяли участь представники Міністерства Закордонних Справ та інших міністерств і відомств України, Національного Космічного Агентства, Ради Національної Безпеки і Оборони України, обласної державної адміністрації, представники павлоградського міськвиконкому і міскради, громадських організацій, політичних партій.

Було повідомлене, що 1 червня Президентом України підписаний Указ про державну підтримку реалізації проекту утилізації у створенні промислових потужностей з утилізації твердого ракетного палива, в тому числі за рахунок бюджетних коштів України. Розроблена відповідна програма, згідно з якою у 2005 році мають бути завершені роботи на дослідному пілотному об’єкті і розпочате проектування і подальша побудова повномасштабного об’єкту з утилізації палива. Всі 5000 тон палива, накопиченого у Павлограді, мають бути утилізовані протягом 2008-го – 2010-го років. Загальна сума фінансування проекту становитиме близько 400 мільйонів гривень. Шістдесят відсотків сум, необхідних для фінансування робіт, надходитимуть зі спеціального рахунку, на якому накопичуватимуться податок з прибутку та податок на додану вартість, що сплачуватимуть до державного бюджету державні підприємства - виконавці проекту, а саме Павлоградський хімічний завод, Павлоградський механічний завод, Конструкторське бюро “Південне” та Південний машинобудівний завод.

Попри рішення про самостійне проведення робіт з утилізації палива, Міністерство закордонних справ України, Національне космічне агентство, Міністерство оборони України продовжують контакти і консультації з Міністерством оборони Сполучених Штатів з метою знайдення рішень для подальшого фінансування робіт американською стороною. Головні розходження між українськими і американськими учасниками програми полягають у тому, яким способом утилізуватиметься чи знищуватиметься ракетне паливо. В Україні проведений і фактично завершений початковий етап робіт з застосування технології гідровимивання палива з корпусів ракет з його подальшим використанням у складі вибухівки для гірничих робіт. Американська сторона, яка частково профінансувала цей етап, змінила свою думку і наполягає на знищенні палива шляхом спалювання або вибуху. Українські експерти однозначно відкидають цей варіант як технологічно і екологічно небезпечний. Висновки української експертизи щодо неприйнятності пропонованих Міністерством оборони США способів були представлені американській строні підчас останньої зустрічі експертних груп у березні цього року.

Відповідні пропозиції щодо фінансової допомоги Україні для утилізації ракетного палива в рамках Глобальної інціативи країн великої вісімки з боротьби з розповсюдженням зброї масового знищення подані Україною у грудні минулого року. У липні ці пропозиції будуть знову представлені Україною країнам вісімки.

Представники громадськості і місцевої влади Павлограда, населення якого побоюється можливої технологічної катастрофи, пов’язаної із зберіганням у межах міста 5000 тон твердого ракетного палива, під час засіданні круглого столу зажадали гарантій безпеки і додаткового фінансування міських програм за рахунок державної програми знищення палива. Вони отримали роз’яснення директора хімічного заводу Леоніда Шимана і заступника голови НКАУ Валерія Комарова, котрі запевнили громадськість у дотриманні виконавцями робіт усіх організаційних і технологічних правил безпеки щодо поводження з ракетним паливом і пояснили, що проведення цих робіт забезпечує павлоградцям додаткові робочі місця і прямі та непрямі надходженнія до бюджету міста. Вирішено у подальшому проводити регулярні зустрічі і консультації з громадськістю для зняття напруги і роз’яснення ситуації. Іншого місця, крім Павлограда, де в Україні могли би проводитись роботи з ліквідації останніх залишків стратегічного ракетного потенціалу, на жаль, немає.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG