Спеціальні потреби

Церемонiя державних похоронiв - 2004-06-09


Труна з тілом колишнього президента США Рональда Рейґана у середу прибула з Каліфорнії до Вашингтону. З авіабази імені Ендрюса біля американської столиці її везли машиною, останні кілометри - на запряженому кіньми лафеті. Останню подорож сорокового президента США вулицями столиці засвідчити прийшли десятки тисяч американців, щоб цим віддати йому останню шану. На лафеті труну з тілом президента доставлено до Капітолію, де її буде виставлено для прощання. Це - частина традиції державних похоронів, якої однак удостоюються не усі американські президенти. Рональд Рейґан, до речі, є лише десятим президентом, чиє тіло виставлено в ротунді будинку Конгресу. Цю традицію було започатковано пiсля смерті президента Абрагама Лінкольна 1865 року.

Президентський історик Майкл Бешлос каже, що державний похорон призначено для постатей такої ваги, що вся країна хоче вшанувати їх. Він також сказав, що коли 1963 року було вчинено замах на президента Кеннеді, його дружина Жаклін Кеннеді висловила бажання, щоб похорон її чоловіка був таким, як у Лінкольна.

Помічники Кеннеді, каже історик Бешлос, пішли до Бібліотеки Конгресу, яку вже було зачинено на ніч, і з ліхтариками в руках шукали на полицях книжки, де було змальовано, як виглядали Білий дім і Вашингтон, коли помер Лінкольн.

Так само як під час похоронної процесії Кеннеді, труну з тілом Рейґана везли у запряженому кіньми лафетi, по авеню Конституції до Капітолію, де її виставлено для прощання.

Поліція очікує, що понад сто тисяч людей відвідають ротунду, щоб попрощатися з колишнім президентом. На думку історика Сенату Річарда Бейкера, це нагадуватие похорон Кеннеді сорок років тому. Він каже, що черга до труни ймовiрно простягнеться від східного крила Капітолію вниз сходами на багато кварталів.

Речниця родини Рейґанів Джоан Дрейк каже, що велика кількість відвідувачів цього тижня засвідчить популярність Рональда Рейґана. Вона зазначає, що народ любив Рейґана, і для президента було важливо, щоб люди мали змогу засвідчити свою повагу, якщо вони хочуть це зробити.

П`ятниця - день похорону президента Рейґана, також призначена днем всенародного трауру. Згiдно з розпорядженням президента Буша, усi державнi установи в цей день не працюватимуть. Передбачається, що на похоронi, який вiдбудеться в Національному Соборі у Вашингтоні, до президента Буша приєднається низка iноземних лiдерiв.

Відтак тіло президента перевезуть до Каліфорнії, де його поховають на заході сонця у Бібліотеці Рейґана з видом на Тихий океан.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG