Спеціальні потреби

Вiдзначення у Днiпропетровську 50-лiття КБ «Пiвденне» обiйшлося не без полiтики - 2004-04-28


У Дніпропетровську днями відзначено 50-річчя з дня заснування ракетного конструкторського бюро «Південне». Присутнiй на заходi Президент Кучма заторкнув при цiй нагодi i кiлька полiтичних питань, серед iншого пiддавши гострiй критицi опозицiю.

З 1954 року конструкторське бюро Південне було провідною установою, де розроблялися бойові стратегічні ракети чотирьох поколінь – від копії німецької ФАУ-2 до сучасних СС-18 та СС-24 і космічні супутники різного призначення. Вся ця продукція вироблялася на заводі Південмаш. Після набуття Україною незалежності і ухвалення відомих міжнародних угод про ракетно-ядерне роззброєння і обмеження озброєнь КБП і Південмаш, переживши тяжкий період відсутності замовлень, завдяки наявності високих сучасних технологій і конкурентоздатних ракет-носіїв, знайшли застосування своїх потужностей у міжнародних комерційних космічних проектах. Реалізується національна космічна програма, розробляються космічні супутники комерційного і наукового призначення. Фахівці КБП досі здійснюють технічний супровід російських бойових стратегічних ракет. Розробляється і виробляється техніка народно-господарського призначення. Помітна частина державного бюджету України поповнюється завдяки міжнародним комерційним космічним програмам. Святкування 50-річчя КБП було проведене досить широко – від конференції молодих учених і презентації книги про історію КБ до урочистих зборів за участю президента України Леоніда Кучми, послів і представників посольств США, Росії, Бразилії, Єгипту, керівників проекту Сі-Лонч (Морський старт), президента корпорації Боїнг, керівників компаній і фірм Туреччини, Канади, інших країн, керівників Академії Наук і Національного Космічного Агентства України.

Президент України, поздоровивши дніпропетровських ракетників з ювілеєм, вручив працівникам КБ урядові нагороди. Головний конструктор Станіслав Конюхов удостоєний звання Героя України. Леонід Кучма також повідомив, що президент Росії Володимир Путін підписав указ про нагородження нагородами Російської Федерації провідних фахівців КБ.

Було також проведене засідання так званого активу області за участю президента Кучми. Відповідаючи на запитання про висування Віктора Януковича єдиним кандидатом від парламентсько-урядової коаліції та шанси Януковича бути обраним, Леонід Кучма сказав:

«Він діючий прем’єр-міністр і за нього говорять справи. А я взагалі більше люблю тих, хто менше говорить, а більше робить. І те, що сьогодні є успіхи в економіці України – це факт, який визнає весь світ. То шанси, я вважаю, дуже високі. Щодо реформи - я думаю, що головне завдання тої коаліції сьогодні – не реформа, а перемогти на виборах. Але вони, я думаю, завжди двома руками підтримають ту реформу». Схарактеризувавши конституційну реформу як засіб політичної стабілізації в Україні, президент не забув і про опозицію:

«На великий жаль, ті, хто весь час кричали про демократію, про узурпацію влади, що цю систему влади треба міняти, вони оказались, вибачте за таке слово, імпотентами. Але час обов’язково прийде, коли за це треба розплачуватись. Так от, на жаль, не вони будуть розраховуватись, а народ України… Я думаю, що це вони добре розуміють і розуміє той же Віктор Андрійович Ющенко, але на мій погляд не він там уже рішення приймає, а ото, знаєте, на руки, на шию, за ноги вчепились ті, хто хоче влади».

Тим часом групу селян з Новомосковського району області, котрі вимагали зустрічі з Президентом, щоб поскаржитись на беззаконні дії орендарів селянських паїв, міліція у формі і цивільному блокувала на підході до будинку обласної адміністрації. Ані Президент селян, ані селяни Президента так і не побачили.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG