Спеціальні потреби

США дають грошi на чеснi i прозорi вибори в Українi - 2004-04-14


Київ - 14 квiтня. «Для Сполучених Штатів важливо не ХТО буде обраний українським Президентом, а ЯК він буде обраний», -- заявив у Києві керівник Агентства США з міжнародного розвитку Ендрю Нацiос. Вiн також оголосив про виділення 13 мільйонів доларів американської державної допомоги на проведення чесних та прозорих виборів в Україні.

Даючи інтерв`ю тижневику «Дзеркало тижня» напередодні свого візиту в Україну, керівник Агентства США з міжнародного розвитку сказав: звинувачення про втручання у внутрішні справи країни ми чуємо з боку тоталітарних режимів уже десятки років. А на прес-конференції в Києві заперечив, що 13 мільйонів доларів американської державної допомоги на програми сприяння чесним виборам є втручанням у внутрішні справи України. Як підкреслив Ендрю Націос, Сполучені Штати дбають не про те, хто буде обраний наступним українським Президентом, а про те, як він буде обраний.

«Кого українці виберуть своїм Президентом у жовтні – це не наша справа, це справа вашої країни. Своє завдання ми вбачаємо в тому, щоб допомогти розбудувати демократичні інститути, посприяти відкритості і чесності вашого виборчого процесу», -- сказав керівник головної установи з надання американської урядової допомоги. За його словами, 13 мільйонів доларів виборчої допомоги будуть витрачені на громадський моніторинг виборчого процесу, допомогу виборчим комісіям в зміцненні законодавчої бази виборів, підтримку вільної преси. Оцінюючи стан останньої, присутній на прес-конференції посол США в Україні Джон Гербст зауважив, що коли порівнювати з рештою країн колишнього Радянського Союзу, то ситуація зі свободою слова в Україні виглядає краще, оскільки тут існують засоби масової інформації, які є незалежними і критикують уряд. Але правда також і те, сказав посол Гербст, що ця преса відчуває на собі дуже великий тиск з боку уряду: «І це неприйнятно для країни, що ставить собі за мету стати демократичною державою», -- підкреслив посол США.

Окрім програм сприяння демократичним виборам, метою візиту в Україну керівника Агентства США з міжнародного розвитку були програми розвитку аграрного сектора та боротьби зі СНІДом. Цього року Агентство розпочало реалізацію нової стратегії боротьби з епідемією СНІДу в Україні: очікуваний обсяг фінансування програми, розрахованої на 5 років, становить 17,5 мільйона доларів.

Нагадаємо: Агентство США з міжнародного розвитку, що працює у більш ніж 100 країнах світу, свою діяльність в Україні розпочало з 1992 року. Довгий час Україна була одним з основних реципієнтів американської урядової допомоги, проте обсяг фінансованих проектів різко скоротився після охолодження американсько-українських стосунків часів «тейпгейту» і «кольчужного скандалу» і наразі не зростає через переадресування допомоги в інші пріоритетні для США регіони, такі як Ірак та Афганістан. Загальна сума технічної та гуманітарної допомоги, наданої Україні за ці 12 років по лінії Агентства, становить майже 2 мільярди доларів.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG