Спеціальні потреби

Томенко передав Генпрокуратурi матерiали Кравченка - 2004-02-27


Київ - 27 лютого. Сьогодні народний депутат Микола Томенко передав Генеральній прокуратурі 8 документів, отриманих ним у Німеччині від генерала СБУ Валерiя Кравченка. Документи, як твердить генерал, містять докази протизаконних розпоряджень, які віддавалися керівництвом СБУ своїм працівникам за кордоном. Микола Томенко заявляє, що дає Генпрокуратурі тиждень на відповідь про достовірність цих документів. У разі затягування справи він обіцяє оприлюднити документи як такі, що становлять важливий суспільний інтерес.

Кілька днів тому на прес-конференції в Києві Президент України Леонід Кучма закликав генерала Служби безпеки Кравченка оприлюднити всі документи, на які той посилається як на доказ своїх звинувачень:

«Я дозволяю пану Кравченко – до нього дійде, наверно – надрукувати де завгодно все, що в нього є. Но повірте – нічого в нього нема», зазначив Кучма.

Народний депутат, голова парламентського комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко привіз з Німеччини від генерала Кравченка 8 документів, які офіційно передав Генпрокуратурі. Як каже Томенко, всупереч дозволу Президента, він вирішив не публікувати повністю текст цих документів, поки свого слова не скаже Генпрокуратура. Про це, підкреслив народний депутат, його просив і сам генерал Кравченко.

На прес-конференції Томенко зачитав лише деякі фрагменти з тих дешифрованих наказів, які на думку генерала СБУ, є незаконними і які він відтак вважав неможливими виконувати.

Один з таких наказів стосувався збору інформації про українських посадових осіб – міністрів, посадовців, представників посадових делегацій. Про це йдеться в одному з документів під назвою «Щодо візитів посадових осіб», який було направлено працівникам розвідки двадцяти країн.

За словами Томенка, документ звучить таким чином: в зв`язку з необхідністю інформаційного висвітлення результатів візитів посадових осіб українських органів державної влади, від міністра та вище, за кордон, просимо в терміновому порядку надсилати відповідні повідомлення, які висвітлює наступні питання. Далі перелік є. Серед тих тем, які треба збирати не інформаційним, а оперативним шляхом, генерал Кравченко вважає, що незаконним є наприклад – з ким були проведені інші зустрічі, в тому числі з бізнес-колами, про що на них домовлено, інша важлива інформація, як підписувались документи, зазначені повідомлення надсилати протягом доби після закінчення візиту.

Другий документ, який процитував Томенко, стосується показу на німецькому телебаченні сюжету про незаконне вивезення дітей з України:

«За отриманими даними, на одному з невстановлених європейських телеканалів, вірогідно німецькому, очікується показ телепрограми або сюжету, спрямованого на дискредитацію України як держави в цілому та компрометацію вищого керівництва нашої країни. За змістом сюжет буде присвячений незаконній торгівлі людськими донорськими органами в Україні. У зв`язку з цим необхідно: встановити наявність на всіх консульських обліках…, терміново направити в центри каналам таким-то всю наявну інформацію стосовно зазначених осіб – зв`язки, уподобання, спрямування матеріалів, ЗМІ, в яких публікується. Зібрати інформацію стосовно телепрограми Мона Ліза, її власників, засновників і керівників. І ключове, що підкреслював генерал Кравченко – з`ясувати вірогідність появи зазначеного сюжету в програмі Мона Ліза та вжити заходів по недопущенню його трансляції».

Микола Томенко навів також фрагменти інших документів, переданих йому генералом Кравченком, в яких містяться розпорядження на зразок –«активізувати роботу серед української діаспори з метою отримання упереджувальної інформації в контексті підготовки до політичної реформи» або вказівки по збору оперативної інформації щодо підготовки форуму за участю екс-держсекретаря США Олбрайт, що недавно відбувся у Києві.

Як каже Томенко, теоретично можливо, що документів під такими вихідними номерами, з такими номерами реєстрації не існує. Відповідь, каже він, може дати лише Генпрокуратура, перевіривши документи СБУ. Як заявив народний депутат, якщо протягом тижня відповіді не буде – наступним кроком він бачить закрите засідання Верховної Ради із заслуханням голови СБУ і генпрокурора. Якщо ж справа і далі затягуватиметься, Томенко обіцяє оприлюднити повний текст переданих йому документів як таких, що становлять особливий суспільний інтерес.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG