Спеціальні потреби

Нещодавня смерть свідка у справі Гонгадзе насильницька? - 2003-08-09


Далі розвивається новий скандал, пов’язаний зі справою Гонгадзе. Помер головний свідок в цій справі, і адвокат померлого заявляє, що не сумнівається в насильницькому характері його смерті. А тим часом Генпрокуратура вивчає передані їй передсмертні листи покійного. За “справу свідка Гончарова” взялась також слідча комісія Верховної Ради.

Звинувачений в організації банди міліціонерів-“перевертнів” Ігор Гончаров – головний свідок у справі Георгія Гонгадзе – помер насильницькою смертю. У цьому переконаний адвокат покійного В”ячеслав Смородін, про що він заявив у середу 6 серпня у вечірньому ефірі радіо “Свобода”.

Як повідомив адвокат, його підслідний – колишній офіцер Управління в справах боротьби з організованою злочинністю, заарештований за підозрою в причетності до замовних вбивств, скоєних бандою перевертнів, не один раз потрапляв із СІЗО в реанімацію. Як сказав В”ячеслав Смородін, на численні клопотання про те, що до його підслідного в міліції застосовують силу, ні СІЗО, ні Генпрокуратура не реагували. Він також підтвердив, що Гончаров постійно заявляв про свій намір дати свідчення про начебто відомі йому обставини вбивства журналіста Гонгадзе і обіцяв, якщо доживе до суду, оприлюднити певні сенсаційні документи.

Проте 1 серпня Ігор Гончаров помирає в лікарні “швидкої допомоги”, 3 серпня його тіло піддають кремації, а 4 серпня Інститут масової інформації отримує поштою конверт із позначкою “Розкрити після моєї смерті”.

Наразі копію документів, що містилися в цьому конверті, з численними фактами співпраці силовиків з криміналітетом, вивчає Генеральна прокуратура. Офіційних коментарів поки що нема. Проте як заявила в інтерв’ю Львівській газеті юрист Інституту масової інформації Марія Самбур, попередній аналіз Генпрокуратури свідчить про те, що інформація в листах Гончарова має під собою реальний доказовий грунт.

До “справи Гончарова” підключилася також парламентська слідча комісія. Її голова Григорій Омельченко в інтерв’ю “Новому каналу” заявив про намір ініціювати графологічну експертизу листів свідка, щоб встановити, чи справді вони написані Ігорем Гончаровим. Він також повідомив про депутатський запит до Генпрокурора щодо причин смерті Гончарова. Тим часом дехто в Україні висловлює думку, що новий виток скандалу -- смерть головного свідка у справі Гонгадзе -- може “розкручуватись” певними силами у власних політичних інтересах. Відомий політолог, шеф-редактора журналу “Політична думка” Володимира Полохала пропонує аналізувати не піар і не розкрутку, а факти:

„Треба говорити про факт, тому що є вбивство Гонгадзе, є нерозкрите вбивство Гонгадзе, і є винні в цьому вбивстві. І це має бути першоосновою, і це не має бути забуте. А як і що це використовується – ви знаєте, тут настільки незграбно діяла влада на рівні Прокуратури, незграбно, примітивно і навіть в такому сенсі, що вона дала всі підстави тотально підозрювати. Останні події ці підозри посилили.”

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG