Спеціальні потреби

Янукович форсує створення парламентської коаліції


Президент України Віктор Янукович закликав політичні партії якнайшвидше створити нову коаліцію у Верховній раді та сформувати уряд. Із таким закликом він особисто звернувся до лідерів парламентських фракцій. «Треба знайти політичну волю, щоб утворити більшість у Верховній раді України. І українське суспільство, і наші партнери у світі чекають політичної стабільності в нашій державі. Тому я прошу вас визначитися», – цитує слова президента його прес-служба. Очевидно, для того, щоб стимулювати цей процес Віктор Янукович підписав закон, який фактично дозволяє приєднуватися до коаліції не тільки фракціям у повному складі, а й окремим депутатам. Відтак, в Партії регіонів переконані, що перешкод для швидкого формування нової влади не залишилося.

Самі ж потенційні учасники нової правлячої коаліції прогнозують швидке завершення переговорів про її створення. Лідер КПУ Петро Симоненко висловив сподівання, що до об’єднання ввійдуть фракції Партії регіонів, Компартії і Блоку Володимира Литвина. Ці політичні сили вже ухвалили відповідне рішення.

«Регіонали» роблять спробу залучити до більшості і НУНС. Лідери ПР закликали фракцію «Наша Україна – Народна самооборона» остаточно визначитися зі своєю участю в коаліції до четверга. Микола Азаров, якого називають ймовірним керівником майбутнього уряду, дав зрозуміти, що саме цього дня у ВР оголосять про створення нової більшості та оберуть членів кабінету міністрів.

Тим часом з’явилися дані, що лідер політичної партії «Сильна Україна» Сергій Тігіпко погодився обійняти посаду в уряді. Про це повідомив президент Віктор Янукович після зустрічі з колишнім банкіром. «Сергій Тігіпко не належить до жодної з парламентських партій. Народ України висловив йому значну підтримку на минулих президентських виборах, підтримавши таким чином зміни і реформи. Тігіпко – хороша кандидатура для того, щоб керувати економічним блоком», – заявив Янукович. Деякі оглядачі називають рішення Тігіпка несподіваним. Адже ще напередодні він критикував спосіб, у який створюється нова правляча коаліція, називаючи цей спосіб неконституційним. Потенційні учасники більшості також не виключають, що на своїй посаді залишиться нинішній керівник МЗС Петро Порошенко.

Опозиційні політики продовжують критикувати спосіб, у який намагаються сформувати нову пропрезидентську більшість, називаючи його незаконним. Арсеній Яценюк, який напередодні оголосив про перехід в опозицію, спрямував подання до Конституційного суду, де просить розтлумачити, чи мають право формувати більшість окремі депутати, а не фракції.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG