Спеціальні потреби

Литвин оголосив про розпад парламентської коаліції


Карфаген мав бути зруйнований. Парламентської коаліції в складі БЮТ, НУ-НС і Блоку Литвина більше не існує. Про розпад «союзу трьох» оголосив у вівторок голова Верховної Ради Володимир Литвин. Як на підставу спікер послався на відсутність 226 підписів народних депутатів, які сам же звелів зібрати упродовж 10 днів. Підписи мали довести, що Демократична коаліція, сформована в грудні 2008-го року, досі жива. 10 днів минули, доказів не надійшло, отже, коаліції нема, – безжально констатував Литвин, який саме завдяки цій коаліції став спікером.

На відміну від голови Верховної Ради, якого на руйнування парламентської більшості благословив особисто новий президент, загибель коаліції оплакує Блок Юлії Тимошенко. Затію Литвина зі збором підписів депутатів-коаліціянтів у БЮТ ігнорували, оскільки вимогу доводити своє існування вважають незаконною. Як зазначають бютівці, новий регламент ВР, згідно з яким під коаліційною заявою мають стояти підписи 226 депутатів, прийнятий лише зараз, у лютому 2010-го року, тоді як коаліція була створена ще в грудні 2008-го. Закон зворотної сили не має, – знову нагадав у вівторок лідер фракції Іван Кириленко:

«Ми нічого нікому не зобов’язані класти на стіл. Коаліція формувалася згідно з Конституцією і чинним на той час регламентом. Закон зворотної сили не має».

Сфальшованим назвала оголошення про розпад коаліції лідерка БЮТ на прес-конференції у вівторок:

«Є сфальшовані вибори президента, сфальшований розпуск коаліції; думаю, найближчим часом ми побачимо сфальшовано створену коаліцію – всупереч Конституції і законам України. Все буде несправжнім, все буде сфальшованим».

Як вона додала, лише демократична коаліція і демократичний уряд були здатні перешкодити «антиукраїнській політиці Януковича». За її словами, «Це була остання барикада, яку належало захищати, якщо ми хотіли захищати незалежність».

При цьому прем’єр-міністр звинуватила у зраді національних інтересів екс-президента України Віктора Ющенка і лідера «Фронту змін» Арсенія Яценюка. За її інформацією, «Наша Україна» пропонує на посаду прем’єра в новій коаліції саме ці дві кандидатури. Як було сказано, Ющенко і Яценюк «шкребуться в приймальні у Януковича в його двері».

Тимошенко оголосила також про свій намір очолити всі демократичні сили України: «Я ставлю перед собою завдання – гуртувати справжні демократичні національно-патріотичні сили України, тому що Україні захист потрібен буде як ніколи».

Натомість у Партії регіонів скептично поставились до таких закликів. «Екзальтованою заявою без п’яти хвилин екс-прем’єра» назвала їх новопризначена заступник глави адміністрації президента Ганна Герман. Соратниця Януковича висловила сумнів у тому, що Тимошенко здатна очолити демократичні сили. «Тимошенко в черговий раз оголосила себе лідером демократичних сил, хоч так і не прояснила для себе за минулі п’ять років, що таке демократія», е – зауважила Герман.

Та хоч би як там було, чинна коаліція впала, і переговори про створення нової ідуть повним ходом. Чи надовго затягнеться нова «коаліціада» і чи має шанси цей парламент сформувати більшість – покаже вже завтрашній день. На середу Верховна Рада планує проголосувати постанову Партії регіонів про відставку уряду Юлії Тимошенко.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG