Спеціальні потреби

Кількість жертв землетрусу в Чилі - понад 700


<!-- IMAGE -->

Як повідомляє президент Чилі Мішель Бачелет, понад сімсот людей загинуло в результаті потужного землетрусу, який стався вночі з п`ятниці на суботу. Висловлюються побоювання, що кількість жертв зростатиме.

Півтора мільйони людей в Чилі проведуть ще одну ніч на вулицях чи в тимчасових сховищах, остерігаючись повторних поштовхів землі. У суботу о 330 ранку за місцевим часом, потужний землетрус силою 8,8 десятих балів за шкалою Ріхтера – струсонув південь Чилі. Найбільше постраждало друге за величиною місто країни – Консепсьон.

Чилі не бачило нічого подібного більш ніж 50 років. Майже дев‘ятибальний землетрус, один з найсильніших коли-небудь зафіксованих у цьому регіоні знищив тисячі будинків, мости, дороги і спровокував цунамі, що досягло берегів Японії, Австралії і навіть Аляски.

Врятувало Чилі від великих руйнувань і ще більших жертв те, що епіцентр землетрусу знаходився за 60 кілометрів від берега, під поверхнею океану, а сама країна, вже давно споруджує будинки, спеціально спроектовані, щоб витримувати сильні поштовхи землі.

Сотні тисяч людей, ночують зараз на вулицях. Деяким вже немає куди повертатися, а дехто остерігається повторних поштовхів. За останню добу їх було більше 30-ти.

Зі зруйнованої в‘язниці в Консепсьон втекло майже триста злочинців. Деяких вдалося впіймати, але близько двісті все ще на свободі.

Президент Чилі Бачелет оголосила надзвичайний стан, але поки не звернулася до міжнародного співтовариства за допомогою.

Президент США Барак Обама вже заявив, що готовий буде допомогти.

«Сполучені Штати готові взяти участь у рятувальній операції. У нас є ресурси, які ми можемо надіслати у Чилі, якщо його уряд звернеться до нас по допомогу».

Землетрус у Чилі є набагато потужнішим ніж той, що шість тижнів тому зруйнував столицю Гаїті. Але він завдав значно менше руйнувань країні, оскільки Чилі має значно краще пристосовану до землетрусів інфраструктуру. Надійніші будівлі, вважається, врятували життя сотням тисяч людей.


Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG