Спеціальні потреби

Тимошенко дано 10 днів для підтвердження існування коаліції


Протягом десяти днів представники коаліції – БЮТ - НУНС - Блок Литвина – мають надати документи, а саме, підписи депутатів фракцій, які входять до цієї коаліції. Про це в середу заявив голова Верховної ради Володимир Литвин, відповідаючи на заяви фракції Партії регіонів про те, що коаліція, яка формувала уряд Юлії Тимошенко – не існує.

«Я прошу коаліцію надати всі документи, які підтверджують її діяльність. Який час для цього потрібен? Думаю, ми можемо послатися на ст. 65 (регламенту), в якій ідеться про те, що в разі, якщо одна фракція виходить з коаліції, є 10-денний термін, щоб або відкликати своє рішення, або не відкликати», – сказав Литвин.

«Надайте всі документи голові Верховної ради і профільному комітету... Якщо документів не буде, будуть інші реалії, про які ми будемо говорити, а саме, про те, що нам треба формувати нову коаліцію, – додав він.

Сам спікер наголошує на неприйнятності перевиборів: «Є документи – давайте. Ні – тоді будемо вести мову в іншій площині. У нас неодноразово виникали дискусії з приводу того, що коаліції немає. І ви знаєте мою позицію: дайте 226 підписів, тоді буде інша коаліція. А поки іншої немає, діє ця», – сказав він.

Натомість його перший заступник Олександр Лавринович, який представляє фракцію Партії регіонів, твердить, що уряд Тимошенко не має легальної основи:

«У Верховній раді України не існує документів про створення коаліції. Від вересня 2008 року в Україні працював безприв’язний уряд, який не опирався на парламентську більшість, і проголошена коаліція існувала тільки у вигляді заяви».

Тепер фракції парламенту мають зібрати відповідні підписи. Після того, як у вівторок Юлія Тимошенко пообіцяла НУНС розширити її представництво в уряді, лідер фракції НУНС Микола Мартиненко сказав, що розпочинає збір підписів на підтвердження існування діючої коаліції. «Завтра на засіданні фракції, яке відбудеться вранці, я запропоную відповідні підписні листи, щоб почалася процедура збору підписів у нашій фракції», – заявив депутат.

Так само має намір вчинити фракція Блоку Литвина. Як сказав Олег Зарубінський, його фракція, скоріше за все, надасть необхідні підписи для надання доказів існування коаліції.
«Я думаю, що ми це рішення приймемо. Але, оскільки це оголошення було буквально півгодини тому, то у нас буде можливість зібратися на фракції і обговорити це питання», – сказав він.
Водночас бютівець Сергій Міщенко твердить, що норма про надання підписів діятиме лише для новостворених коаліцій:

«Коли створювалася наша коаліція ми надали повний пакет документів. Сподіваюся, що голова Верховної ради вивчить їх, і дослухається до нашої думки».

«Я не можу на 100% заперечувати, що він не зробить оголошення про розпад цієї коаліції, але це буде правовий нігілізм і порушення конституційних норм», – додав голова комітету з правових питань.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG