Спеціальні потреби

Aктрисі українського походження засвітився Оскар





Американську актрису українського походження Віру Фарміґу представлено на нагороду Оскара за її роль у фільмі з Джорджем Клуні «Вище неба».

Головний герой фільму «Вище неба» Райан Бінґгем майже весь свій час проводить у літаках: він оптимізує роботу великої корпорації, а простіше кажучи – звільняє людей. Його грає Джордж Клуні. У ролі його романтичного інтересу, жінці по імені Алекс, – Віра Фарміґа, яка була представлена на нагороду «Золотий глобус» у номінації «Краща жіноча роль другого плану». Тепер, у тій же номінації, Фарміґа може отримати Оскара.

Віра Фарміґа народилася у штаті Нью-Джерзі в родині українських іммігрантів. До шести років вона розмовляла виключно українською мовою, а дитиною танцювала в українському фольклорному ансамблі.

Очікується, що фільм «Вище неба» режисера Джейсона Рейтмана, який уже отримав нагороду премії «Золотий глобус» буде номіновано на отримання престижної кінематографічної премії «Оскар».

Говорить Райан (Джордж Клуні):

«Торік я провів триста двадцять два дні в дорозі. Я пролетів понад півмільйона кілометрів. Все, що ви напевно ненавидите у подорожуванні, для мене – ознаки дому».

Герой фільму Райан знаходиться вище всіх. В буквальному сенсі цього слова. Він проводить більше часу в літаках, в аеропортах та готелях, ніж вдома в місті Омага, штату Небраска. Він – ідеальний мандрівник: організований, немає зайвого багажу, ефективний. Авіалінії поводяться з ним, як з принцом. І мають на це підстави. Райан зібрав майже десять мільйонів авіамиль.

Райан: «Більше людей ходили по Місяці».
Наталі: «Вони влаштовують на твою честь парад?»
Райан: «Ти отримуєш довічний привілейований статус. З тобою вітається командир екіпажу, і вони розміщують твоє ім’я на корпусі літака».

Райан не звертає уваги на почуття інших. Він живе більшу частину життя у повітрі. Йому так подобається. Йому не потрібний зайвий багаж.

Актор Джордж Клуні (Райан):

«Ваші стосунки – найбільша частина вашого життя. Ваш чоловік, ваша дружина, ваш дім. Ми завантажуємо себе так, що вже не можемо поворушитися від втоми. Але треба йти далі. Життя – це вічний рух».

Природна байдужість допомагає йому у роботі. Він звільняє людей. Сам себе він називає консультантом з кар’єри. Райан вважає, що звільняти він вміє дуже делікатно.

Чоловік: «Хіба ви не маєте мене заспокоювати?»
Райан: «Я вас маю розбудити. Це – ваше друге народження».

Але його погляд на життя змінюється, коли він зустрічає Алекс. Вона – його жіноча версія.

Алекс: «Я налітала не дуже вражаючу кількість миль – десь шістдесят тисяч по країні».
Райан: «Не так вже і погано».
Алекс: «Не дивись на мене звисока! Скільки ти?»
Райан: «Це – особисте питання».
Алекс: «Я тебе прошу».
Райан: «Ми ледве знайомі».
Алекс: «Не соромся. Здивуй мене».

Романтичні стосунки змінюють Райана. А потім його польоти припиняються. Його компанія вирішує звільняти людей по Інтернету, а не посилати своїх працівників, аби вони повідомили цю новину особисто. Вперше Райан починає співчувати іншим.

Алекс: «Подзвони мені, коли почуватимешся самотньо».
Райан: «Мені самотньо».

Говорить сценарист і режисер фільму Джейсон Рейтман:

«Ніхто так не підходить на цю роль, як Джордж Клуні. Я написав сценарій під нього. Я писав для його голосу, його манер».

Режисер Джейсон Рейтман відомий своїм фільмом-сенсацією «Джуно». «Вище неба» – ще одна глибока комедійна драма. Вона торкається таких питань, як сучасні технології, стосунки, втрата роботи, страх обіцянок і, у кінцевому підсумку, – необхідність спілкування з іншими людьми.

Актриса Віра Фарміґа, яка грає Алекс, в інтерв’ю сказала:

«Вона (тобто Алекс) уособлює все, що є складним у житті сучасної жінки. Коли ти хочеш усе. Вона розривається між складними питаннями, такими як кар’єра, родина, бажанням мати романтичні стосунки, але зберегти повагу колег».

Персонажі Рейтмана кмітливі, проблемні, реалістичні, чарівні. Діалоги – дуже інтелігентні. У ролях – одні зірки. Історія має кілька рівнів. Одна з тем – складні економічні часи та звільнення.

Райан: «Мені потрібна твоя картка доступу».

Але режисер Джейсон Рейтман зберігає своє унікальне почуття гумору. Він говорить:

«Скрізь, куди я дивлюся, я бачу комедію. Може, це не завжди прийнятно».

Фільм «Вище неба» отримав нагороду «Золотий глобус» у номінації «Кращий оригінальний сценарій».

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG