Спеціальні потреби

Янукович  отримав підтримку з Москви і не згадав про Кадирова


Після того, як офіційна Москва в особі президента Мєдвєдєва заявила, що не має своїх кандидатів у президенти в Україні, чільний член провладної кремлівської партії «Єдина Росія» та депутат Державної Думи Костянтин Затулін заявив, що його політична сила симпатизує Віктору Януковичу, як кандидату в президенти України.

"...Очевидно, що в силу нашого тісного зв'язку з Україною - і культурного, і людського - ми не можемо уникнути симпатій і антипатій. І з цієї точки зору у кожного є свій погляд на ситуацію в Україні. Але це не означає, що на партійному рівні ми не маємо права цього робити. У даному випадку я маю на увазі ту обставину, що ми, партія "Єдина Росія", маємо свої стосунки з Партією регіонів ", - сказав Затулін.

Втім, заочно Затулін продемонстрував і відсутність засторог щодо Тимошенко, заявивши - в другий тур, швидше за все, вийдуть Віктор Янукович і Юлія Тимошенко, тому "на офіційному рівні не віддається перевага одному з них".

Причина підтримки - те, що Партія регіонів представляє в основному російськомовного виборця України, що живе на сході, півдні та в центрі країни. Це все люди, які відчувають до Росії симпатію і хочуть розвитку російсько-українських відносин.
Поза тим, треба відзначити, що факт такої підтримки Янукович висловив політик, який був оголошений персоною нон-грата в Україні за численні висловлювання, в яких піддавав сумніву суверенітет та державність України.

Натомість обидвоє найрейтинговіших кандидатів у президенти уникають коментарів з приводу останньої заяви президента Чечні Рамзана Кадирова. Його цитата в інтерв’ю Ройтерс звучала так: "Грузія, Південна Осетія, Україна - все це буде тривати і тривати. Це якась таємна недуга Росії. Чому ми мусимо постійно страждати, якщо можемо ліквідувати це раз і назавжди? Ми велика держава, у нас все є - армія, техніка. Нам необхідно переходити у наступ".

Натомість є реакція української Ради національної безпеки та оборони із закликом, що цивілізований світ мусить відреагувати на це, щоб попередити подібні явища на майбутнє. В заяві РНБО сказано: "Не торкаючись особистості автора заяви та його неспроможності здійснювати серйозний вплив на політику центральної влади Росії у зовнішньополітичній сфері, варто зазначити - подібні "месиджі" несуть загрозу для національних безпек як України, так і Росії".

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG