Спеціальні потреби

Ветерани США  про збройний конфлікт в Афганістані




У той час, як президент США Барак Обама розглядає можливість надіслати більше солдатів до Афганістану, організації ветеранів почали висловлювати свої думки щодо такого кроку і, як виглядає, ці думки досить різняться.

На Арлінгтонському кладовищі, що розташоване неподалік Вашингтона, похований двадцяти дворічний Дейвид Бейкер. Він загинув в Афганістані від вибуху закладеної на дорозі міни.

Не дивлячись на те, що кількість загиблих американців зростає, президент Обама розглядає можливість надіслати додаткові війська в Афганістан. Водночас Білий дім заявляє, що переглядає стратегію ведення війни у цій країні.

В адміністрації США немає одностайної думки щодо подальших кроків в Афганістані. Немає цієї одностайності і серед ветеранів. Капітан запасу Піт Геґсет, який очолює групу під назвою «Ветерани за свободу», говорить:

«Гадаю, це наша відповідальність – дати йому всі необхідні ресурси для успіху. Все інше – це намагання вести війну малими затратами».

Геґсет каже, що американські військові в Афганістані чекають на рішення президента:

«Коли ви виходите на патрулювання, ви не хочете в наряді хвилюватися і запитувати себе – збираються вони відправляти більше солдатів чи ні? А якщо ні, тоді навіщо я тут ризикую життям задля війни, яку ми не плануємо виграти?»

Втім розгорнення додаткових сил не вирішить проблеми в Афганістані, каже сержант у відставці та член групи < www.votevets.org > Браян Макґо:

«Ми маємо солдатів, яких можна туди відправити. Але ми мусимо зробити це розумно. Ми не можемо просто відправляти і відправляти і відправляти поповнення. Ну, і звісно, нам треба чітко розуміти якої мети ми хочемо досягти і як це зробити».

Браян, який отримав поранення в Іраку у 2003 році вибуху бомби, входить до групи ветеранів, які нещодавно виступали на слуханні у Конгресі.

Конгресмен Данкен Гантер так говорить про тих ветеранів:

«Вони там були, воювали, жили на тій землі разом з афганцями. Вони знають як можна перемогти у тій війні».

Розходження в думках серед ветеранів щодо того, як необхідно діяти в Афганістані, є відображенням невпевненості серед американців. Говорить політичний аналітик Пітер Браун:

«Те, що ми побачили, це розділення думки. 52 відсотки американців вважають, що війна в Афганістані потрібна. Але є сумніви щодо того, як довго і наскільки серйозно нам треба втягуватися у ту війну».

Країна також чекає на рішення Барака Обами, говорить ветеран Браян Макґо:

«І це складна місія. Я думаю, що ми можемо досягти мети, треба лише не поспішати. Це буде важко, але воно того вартує».

Це вже важко для тих, хто похоронив своїх родичів, які загинули війні, як наприклад родина Дейвида Бейкера з Пенсильванії.

XS
SM
MD
LG