Спеціальні потреби

Новий корабель ВМС США відвідує Нью-Йорк





На початку листопада до Нью-Йорка прибув новий корабель військо-морських сил США. Ціна есмінця – мільярд доларів. Однак, не це зібрало чимало мешканців міста у районі Мангеттена неподалік від місця, де колись стояли вежі-близнюки Світового торговельного центру. Поява корабля у багатьох викликала сльози.

Говорить суднобудівник Мікі Крос:

«Я почуваюся ніби я є частиною корабля. Я працював дев’ять місяців на ліквідації наслідків теракту. Тому і сльози».

Для Мікі Кроса цей корабель особливий, адже збудований з переплавлених сталевих уламків веж-близнюків Світового торговельного центру. Понад сім з половиною тонн металобрухту пішло на спорудження носової частини есмінця, який назвали на честь міста і в пам’ять жертв терористичних атак 11 вересня 2001 року.

Командир корабля Куртіс Джонс:

«Він дослівно веде нас по воді. Це поєднання сили і лідерства ми дуже цінуємо».

Усе тут нове, навіть таблички з іменами моряків ще незаповнені. Єдине уже обжите місце – їдальня «Скайлай-кафе», так називався ресторан на 107 поверсі вежі номер два.

Моряк Джамаль Гіден каже:

«Вежі зруйновані, а ресторан тут».

Більшість моряків, які служитимуть на кораблі, не були у ресторані Світового торговельного центру. Коли сталися теракти, вони ще вчилися у школі.

Лі Ієлпі, дивлячись на цих молодих людей, згадував свого сина-пожежника, який не повернувся додому 11 вересня. Він сказав:

«Якщо мав настати такий день, то, мабуть, не знайти кращої нагоди піти з життя, як роблячи те, що він найбільше любив – допомагати людям».

З берега за кораблем спостерігала донька Лі – Меліса, сестра загиблого пожежника:

«Боляче, важко і чудово водночас».

Серед людей, які прийшли подивитися на прибуття корабля була і Розмері Кейн. Вона сказала:

«Це надзвичайний день для родичів загиблих і дуже емоційний».

Для Розмері есмінець уособлює її сина Джорджа – пожежника, який загинув у Нью-Йорку 11 вересня:

«Для мене… корабель є продовженням життя усіх людей, які могли жити… і дух цього корабля, що плаватиме під гаслом не слід забувати. Я щиро вдячна нашим військовим і думаю, що цей корабель демонструватиме нашу міць решті світу».

А похвалитися есмінцю є чим. Оснащений він найсучаснішим технічним приладдям. Злітно-посадочна палуба може приймати три типи вертольотів і навіть конвертоплани.

Пропливаючи біля місця, де колись стояли хмарочоси Світового торговельного центру, корабель у супроводі двох десятків катерів, зустріли гарматним салютом. Моряки кажуть, що вже відчули покладену на них відповідальність.

Інше за темою

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG