Спеціальні потреби

Соцопитування: Янукович - фаворит виборів 2010


Янукович виходить у другий тур і перемагає. Таким результатом увінчалися б президентські вибори в Україні, якби вони відбулися найближчим часом. Дані всеукраїнського опитування, проведеного у жовтні, оприлюднила соціологічна служба Центру Разумкова.

Як свідчать результати дослідження, найбільші шанси потрапити в другий тур мають лідер опозиційної Партії регіонів Віктор Янукович і прем’єр-міністр Юлія Тимошенко. При цьому біло-блакитний кандидат значно випереджає свою головну суперницю у боротьбі за президентське крісло. Серед тих, хто має намір взяти участь у виборах 17 січня, Януковича готові підтримати майже 29% виборців, тоді як за Тимошенко ладні голосувати понад 20%.

Почесне третє місце далі зберігає за собою лідер «Фронту змін» Арсеній Яценюк, хоча його шанси вийти у другий тур стають дедалі примарнішими. За даними Центру Разумкова, за «наймолодшого і найперспективнішого» планують віддати свій голос понад 8% тих, хто прийде на дільниці.

За трійкою фаворитів слідують менш удачливі претенденти на президентську булаву. Серед них, зокрема, й чинний глава держави Віктор Ющенко, якого хочуть підтримати майже 5% виборців, які прийдуть голосувати. Майже стільки ж активних симпатиків – 4,5% – у лідера комуністів Петра Симоненка. За екс-голову Нацбанку Сергія Тігіпка віддадуть свій голос майже 4% виборців, за спікера парламенту Володимира Литвина – понад 3%, за лідера Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Олега Тягнибока – майже 2% виборців.

Решта кандидатів, за даними соціологів, набирають менше 1% голосів. Це, зокрема, Олександр Мороз, Анатолій Гриценко, Інна Богословська, Наталя Вітренко, Юрій Костенко.

У другому турі виборів – як свідчать дані Центру Разумкова – розрив між двома безумовними лідерами перегонів стає ще суттєвішим, ніж у першому. Про свій намір підтримати Віктора Януковича у другому турі заявляє понад 40% тих виборців, які вирішили голосувати. Що ж до Юлії Тимошенко, то прем’єрка може розраховувати лише на понад 33% голосів.

Утім, попри розрив між двома головними кандидатами у 10-15%, що його стабільно фіксують різні соціологічні фірми, політичні експерти не схильні говорити про перемогу Януковича як про щось наперед визначене. Не переконані, що перемога у нього в кишені, й самі соціологи. Коментуючи дані останнього дослідження, директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко акцентує увагу на кількох промовистих цифрах.

Як каже він, понад 8% виборців – рівно стільки ж, скільки готові підтримати Яценюка – хочуть голосувати «проти всіх». Про те, що далеко не всіх влаштовує пропонований на цих виборах вибір, свідчить і те, що чверть опитаних заявили: серед українських політиків вони не бачать гідного кандидата. А третина опитаних сказали, що, хоч і визначилися з вибором, готові проголосувати за когось нового і кращого, якщо такий з’явиться.

А відтак соціологічний прогноз «Янукович виходить у другий тур і перемагає» зовсім не є аксіомою, -- вважає Андрій Биченко:

«Єдине, про що я можу говорити з певністю, то це те (за умови якщо президентські вибори відбудуться і відбудуться досить чесно,) що Віктор Янукович пройде до другого туру. Про це справді можна говорити з надзвичайно високою ймовірністю. Щодо решти, то тут можливі варіанти. І ось приклад -- рейтинг Арсенія Яценюка, який помітно знизився порівняно з весною-літом цього року (було понад 13, стало 8%). Я пояснив би це недоліками кампанії. Якщо вони будуть виправлені, то не виключено, що рейтинг Яценюка знову почне підвищуватися. Так само я не брався б зараз стверджувати, що у другому турі перемога Віктора Януковича гарантована», -- сказав Биченко в інтерв’ю 'Голосу Америки'.

Для довідки: соціологічне дослідження, здійснене за підтримки міжнародного фонду «Відродження», проведене Центром Разумкова з 19 по 26 жовтня. Опитано 2010 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України. Можлива погрішність вибірки не перевищує 2,3%.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG