Спеціальні потреби

Суматра оговтується від наслідків землетрусу





Землетрус, який сколихнув індонезійський острів Суматра, забрав життя більше тисячі людей і зруйнував понад 180 тисяч будівель. Поки рятувальники продовжують шукати тіла загиблих і надають медичну допомогу потерпілим, мешканці регіону розчищають розвалини і намагаються повернутися до нормального життя.

Потужний землетрус перетворив місто Паданг на руїни. Хоча рятувальники подекуди продовжують пошукові роботи, вони мають мало надії знайти під уламками живих людей.

Тим часом багатьом потерпілим надають допомогу у наметах прямо на вулиці, оскільки, як зазначає лікар-волонтер Пітер Закман, приміщення лікарень теж зруйновані:

«Вони мають проблеми з медичним обладнанням і з приміщенням для надання допомоги, тому що більшість будинків розвалені».

Американські військові командувачі обіцяють побудувати лікарню у Падангу за найближчих кілька тижнів.

Тим часом мешканці міста намагаються самотужки повернутися до нормального життя. Власник будівельної компанії Касріел Раслин розчищає уламки будинку, де був розміщений його офіс.
Він припускає, що йому доведеться працювати щонайменше п’ять років, перш ніж його бізнес знову почне приносити прибутки.
Місцеве населення занепокоєне тим, чи безпечні будинки, які уціліли після землетрусу. Власниця крамниці одягу Таня Разів не має наміру відбудовувати свій магазин. Вона боїться, що будинок не дуже безпечний.

Посадовці сусіднього міста Паріяма запросили експертів зробити оцінку безпеки адміністративної споруди. Патрик Коломбел є членом волонтерської організації архітекторів, які здійснюють огляд будинків, що уціліли після стихійних лих.

У стіні коридору одного з приміщень помітна велика тріщина. Стіна відкололась від суміжної стіни. Коломбел каже, що тріщина збільшує ризик, що кімната може завалитися вже найближчим часом. Він зазначає, що в Індонезії архітекторам потрібно більше працювати над тим, аби споруджувати сейсмічно стійкі будинки:

«Треба підняти рівень освіти архітекторів загалом. У світі багато освічених фахівців, але немає зв’язку між Заходом і країнами, які розвиваються».

Втім, за його словами, якою б стійкою не була споруда – природа все одно сильніша.

XS
SM
MD
LG