Спеціальні потреби

Суд скасував свою заборону критикувати Тимошенко


Юлію Тимошенко знову можна критикувати. Печерський райсуд Києва скасував свою ж заборону на антирекламу очільниці українського уряду. В ухвалі від 7 жовтня суд записав таке: позов політичної партії «Всеукраїнське об`єднання ‘Батьківщина’ залишити без розгляду, заборону фізичним та юридичним особам розміщувати будь-яку недобросовісну рекламу відносно діяльності глави уряду України – скасувати.

Суд не має також претензій до громадянина Петра Підлубного, що розмістив на каналах українського телебачення горезвісний «антитимошенківський» відеоролик.

Про нове рішення суду, що перекреслює його попередню ухвалу, повідомив у середу член фракції Партії регіонів Сергій Ківалов. При цьому депутат-регіонал не забув дорікнути уряду за «кишенькові» суди. За його словами, спершу політичні ляльководи ухвалюють одне рішення – і суддя поспішає його виконати; потім ті ж ляльководи дають відбій – і суддя приймає прямо протилежне. «Це ж треба довести судову систему до такого стану!», -- обурився Ківалов.

Якщо так піде далі, то «вибори-2004 здадуться очевидцям виборів-2010 дитячим белькотінням», -- застеріг легендарний фігурант минулої президентської кампанії.

Говорячи про «ляльководів, які дали відбій», Ківалов посилався на вчорашню заяву заступника голови Верховної Ради бютівця Миколи Томенка. У вівторок на своєму персональному сайті політик повідомив про рішення Блоку Юлії Тимошенко відкликати судовий позов про «погану» рекламу. Пояснюючи, для чого цей позов був поданий, Томенко наголосив: хотіли не допустити перетворення виборчої кампанії на обливання один одного брудом. Однак пропозиція не була сприйнята, -- констатує соратник прем`єрки. А коли так, то БЮТ відкликає позов, але водночас нагадує: у брудній війні ніхто не залишиться «у білому». «У виборчій кампанії беруть участь багато кандидатів з непростою біографією, і очевидно, що фрагменти цієї біографії так само стануть предметом рекламних зацікавлень», -- пригрозив бютівець, прозоро натякнувши на головного конкурента Юлії Тимошенко – Віктора Януковича.

Утім, судова заборона критикувати дії уряду викликала протести не тільки і не стільки в опозиційній Партії регіонів. Табу на негативну політичну рекламу в суспільстві, яке ще не встигло забути недавніх часів цензури, стривожило багатьох як можливий наступ на свободу слова.

На цьому аспекті скандальної заборони, зокрема, не раз наголошував президент України. У середу Віктор Ющенко вкотре звинуватив Юлію Тимошенко у намірах повернути цензуру. Виступаючи на нараді з питань захисту свободи слова та розвитку телерадіопростору, президент перерахував ознаки, які, на його думку, свідчать про утиски свободи слова: плани БЮТ і Партії регіонів записати в Конституції відповідальність ЗМІ за дезінформацію; засекречення урядом поточної статистики щодо реального стану економіки; заборона критикувати діяльність Кабміну та безпосередньо прем`єр-міністра. «Я запитую вас як журналістів, де ваша позиція, як можуть бійці за свободу слова навіть допускати постановку такого питання?» -- обурився президент, закликавши журналістів не мовчати і захистити свободу слова від нових зазіхань.

Нагадаємо: 22 вересня Печерський райсуд столиці оголосив поза законом відеоролик, що пародіює відому передвиборчу рекламу Юлії Тимошенко «Вона працює», а також заборонив будь-яку «недобросовісну» рекламу про діяльність глави уряду. Судова заборона спричинила до скандалу, викликавши негативну реакцію не лише політичних опонентів прем`єрки, але й журналістів, експертів, правозахисників.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG