Спеціальні потреби

Обама хоче бачити Олімпіаду-2016 у Чикаго





Цієї п’ятниці Міжнародний олімпійський комітет у Копенгагені прийматиме важливе рішення про те, яке саме місто з чотирьох претендентів прийматиме у себе Олімпіаду 2016-го року. За це право нині змагаються американське місто Чикаго, іспанський Мадрид, бразильське Ріо-де-Жанейро та столиця Японії – Токіо. Щоби переконати журі конкурсу віддати перемогу саме Чикаго, в Данію збирається особисто прилетіти президент США Барак Обама, до того ж не один.

За повідомленнями Білого дому, Обама прибуде у Копенгаген у п’ятницю вранці, якраз перед початком презентації міста Чикаго. У середу туди вилетить перша леді Мішель Обама. Також у Данії президента підтримуватиме зіркова Опра Уінфрі, телестудія якої розташована у Чикаго. Все це заради того, щоби переконати 106 членів журі віддати свій голос за проведення Олімпіади 2016 саме у цьому місті.

Присутність президента і першої леді говорить про важливість цих ігор для США. Наближені до журі особи кажуть, що судді олімпійського комітету люблять бути пошанованими. А колишній губернатор штату Массачусетс Міт Ромні зазначив:

«Прем’єр Британії Тоні Блер, наприклад, коли боровся за проведення Олімпіади 2012 у Лондоні, особисто запрошував кожного члена журі, який сумнівався у виборі, у свої апартаменти і проводив з ними розмову, обіцяючи успішне проведення ігор».

Та попри свою популярність, Обама має досить сильних конкурентів. У Копенгагені крім президента США приїжджають президент Бразилії, король і королева Іспанії, а також японський принц з принцесою. Ці країни конкурують з Чикаго за Олімпіаду 2016. До того ж вони обіцяють вкласти більше грошей у підготовку до Олімпіади. Наприклад Ріо-де-Жанейро збирається виділити на ці цілі близько 14 мільярдів доларів, що майже втричі більше, ніж виділяє Чикаго. Втім, США запевняють, що їх скромної суми цілком достатньо, адже олімпійський стадіон спорудять у парковій зоні, а більшість новобудов будуть тимчасовими.

Рішення Обами полетіти у Данію відразу отримало бурхливу реакцію. Критики заявили, що у час проведення реформи охорони здоров’я президенту не варто залишати країну. Переймаються таким рішенням Обами і його прихильники, які запитують: «А як же виглядатиме президент США в очах громадськості, якщо йому не вдасться привезти з Копенгагена перемогу».

XS
SM
MD
LG