Спеціальні потреби

У США розпалилася суперечка щодо Афганістану





Американські урядовці та експерти не припиняють сперечатися навколо деталей конфіденційного звіту генерала Стенлі Маккристала – командувача американських військ і міжнародних сил безпеки в Афганістані, який просочився в американську пресу.

У доповіді міністру оборони генерал пише, що міжнародні сили можуть програти війну в Афганістані, якщо терміново не надіслати туди більше військ. Тривожна оцінка ситуації військовими поставила президента США перед дилемою - або послухати генерала і надіслати на без того непопулярну війну більшу армію, або опинитись перед загрозою програти війну.

Вісім років минуло з часу, коли американці розпочали військові дії в Афганістані. Сьогодні командувач армії застерігає, що ситуація виходить з-під контролю і попереджає, що час на те, щоб її виправити – майже вибіг. На шістдесяти шести сторінках свого звіту міністру оборони Маккристал пише, що треба діяти негайно. Якщо не відвоювати ініціативу у війні найближчим часом, протягом наступного року, США ризикують опинитися у ситуації, коли перемога над Талібаном буде неможливою, - вважає генерал. Багато експертів, в тому числі Майкл О`Ганлон з Інституту Брукінґса, погоджуються.

«Без сумніву, Талібан зараз на висоті. У певний момент люди перестали чинити йому спротив, бо це занадто ризиковано і виглядає безперспективно», - ствердив О`Ганлон.

Маккристал наполягає, що Америка повинна змінити фокус своєї операції. Замість того, аби полювати за бойовиками, потрібно більше часу приділяти охороні мирного населення і розбудові демократичного суспільства.

Очікується, що у наступному звіті Маккристал попросить додатково від десяти до 45 тисяч солдатів для виконання цього завдання.

Втім Барак Обама не поспішає його підтримувати. Більше того, цих вихідних він заявив, що не переконаний, що військова стратегія, яку реалізовує Маккристал, є загалом вірною і чітко сформульованою.

«Поки я не переконаюся, що ця стратегія є правильною, я не буду посилати більше молодих людей на війну, понад ту кількості, яка там зараз є».

Метою місії в Афганістані Маккристал вважає знищення Аль-Кайди. Його у цьому підтримують високопоставлені чиновники в Міністерстві оборони і президентській адміністрації. Втім, сам президент не переконаний, що методи, які застосовує Маккристал, працюють.

Ще у травні цього року Обама, здається, більше довіряв генералу. Він навіть звільнив попереднього командувача в Афганістані, щоб призначити на цю посаду Маккристала. Однак, зараз президент роздумує, чи прийняти пропозиції свого протеже, чи можливо знову змінити стратегію.



Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG