Спеціальні потреби

Як Дядько Сем допомагає міняти старі авто на нові





Минулого тижня уряд США – з метою стимулювання економіки - почав давати знижки вартістю до чотирьох з половиною тисяч доларів тим, хто, купуючи новий автомобіль, який відповідає сучасним стандартам економії пального, здає на металобрухт своє старе авто.

Користуючись програмою, яка отримала назву «готівка за тарадайку» протягом лише першого тижня сотні тисяч людей приїхали в автосалони на своїх старих авто, щоби купити нові зі скидками. І вже під кінець тижня виділений урядом на реалізацію цієї програми мільярд доларів було повністю вичерпано. З огляду на це Палата представників, під час термінового голосування у п’ятницю, погодилась виділити з резервного фонду додаткових два мільярди доларів, щоб не припиняти програми. Незважаючи на численні труднощі, які автодилерам та покупцям доводиться долати у процесі обміну старих машин на нові, всі відзначають високу ефективність урядової ідеї.

Автодилери по всій країні останніми днями очікували напливу потенційних покупців. Але більше довелось відповідати на численні запитання. Як каже продавець автомобілів Алекс Валенсія, надійшло багато дзвінків із запитаннями – чи діє програма чи ні?

І автодилери, і потенційні покупці занепокоїлися через новину, що виділений урядом мільярд доларів на забезпечення програми – вичерпався протягом тижня. Проте, навіть якщо Конгрес виділить додаткових два мільярди на програму, це не усуне всіх проблем. Наприклад те, що державна вебсторінка, яку дилери використовують, аби оформити продаж машин, не може впоратися з кількістю відвідувачів. Власник автосалону «Субару» Рик де Сільва нарікає, що сайт настільки інколи навіть не вантажиться.

В додаток до цього, скаржиться продавець автомобілів Ґреґ Говард,
у програми складна документація і нечітко прописані правила.

«Дехто приходить до нас з своїми документами, готовий одержати знижку від трьох з половиною до чотирьох з половиною тисяч доларів, але їм доводиться чекати», - каже Ґреґ.

Серед таких – Роберт та Ребека Джармани, які приїхали здалеку, щоб поміняти свій старенький «Бюік» і отримати знижку на нову економнішу машину.

«Нам здавалося, що ми відповідаємо всім вимогам, поданим на вебсайті, але приїхавши, довідались, що розхід пального у нашій машині трішки не такий, який потрібно», - каже Роберт.

Проте, незважаючи на перешкоди і труднощі, сотні тисяч американців лише за минулий тиждень здали свої старі авто і отримали ваучери на знижку для купівлі нової економної машини.

На погляд власник автосалону «Ніссан» Сем Аджаї, програма працює.

«Це – найкращий досі спосіб використання грошей, виділених для пожвавлення економіки. Ми отримали неймовірний результат», - сказав Сем.

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG