Спеціальні потреби

НАСА відзначає 40 ювілей висадки людини на Місяць





Сорок років тому (20 липня 1969 року) американський астронавт Ніл Армстронг був першою людиною, яка ступила на поверхню Місяця. В цей час мільйони американців спостерігали за цією подією перед екранами телевізорів. Сьогодні аерокосмічне агентство НАСА оприлюднило деякі кадри історичного приземлення Аполло 11 на Місяць. Однак агентство каже, що оригінальні відеозаписи не збереглися і їм довелося реставрувати збережені копії.

Це було великою подією і багато людей досі зберігають першу сторінку газет із публікацією про цей стрибок у розвитку астронавтики. Передача сигналу з Місяця на Землю було надзвичайно непростим технічним завданням. Сигнал з Місяця спочатку передавався в Австралію,там відео записували з монітора, а потім... знову передавали на супутник. Звідти відео поверталося для трансляції по телебаченню. Якість була не найкращою.

Втім, як виявилося, аерокосмічне агентство НАСА оригінальні відеоплівки із записом приземлення зберегти не спромоглося. Як пояснили в НАСА ці плівки були випадково використані для записів інших космічних місій. Все що залишилося, це телевізійні записи, якість яких значно гірша від оригіналу. Однак НАСА звернулося до відеофахівців з Голлівуду, які усунули дефекти на плівці і зробили відео чіткішим. Реставрація відео обійшлася аерокосмічному агентству у 230 тисяч доларів. Вже у вересні широкий загал знову зможе побачити кадри, які 40 років тому, затамувавши подих, дивились мільйони американців. Тепер вони будуть набагато кращої якості.
XS
SM
MD
LG