Спеціальні потреби

Землетруси в Техасі – загадка для сейсмологів





За останні дев’ять місяців регіон Барнетт Шейл у штаті Техас пережив більше землетрусів, ніж за минулих тридцять років. І тепер місцеві жителі намагаються зрозуміти причину настільки частих земних коливань. Зокрема чимало питань постає щодо впливу буріння, яке проводиться у тому регіоні. Може саме воно і є відповіддю на питання - чому відбувається стільки землетрусів? Зв’язку між цим наразі не знайдено, хоч експерти не відкидають цю ідею і далі ведуть дослідження.

У шаленому щоденному ритмі міста лише одиниці задумуються над тим що відбувається у них під ногами.

Директор дослідницьких проектів Південно-методичного університету США, доктор Крис Гейвард, каже, що це не та місцевість де є землетруси, - тож незначні коливання землі тут ніколи не досліджувалися.

Південно-методичний університет у Техасі вирішив першим за це взятися, використовуючи обладнання для визначення ймовірності землетрусу.

Університет розгортає десять портативних сейсмічних станцій, щоби точніше встановити причину того, чому земля почала колихатися.

Доктор Браян Стамп, професор геології Південно-методичного університету, каже:

«Зрозуміло, що навіть в такому сейсмічно стабільному регіоні як Даллас ми можемо бути свідками незвичних явищ. Втім, коли ми починаємо спостерігати цілий ряд таких незвичних явищ, то це не може не інтригувати».

Офіційні записи ще більше поглиблюють містерію. Так, навколо одного місця, в радіусі сотень кілометрів, геологи з 1973-го по 2006-ий рік зафіксували 11 землетрусів; але за останніх 8 місяців - аж 14 земних коливань. Епіцентр цих поштовхів знаходився на глибині п’яти кілометрів. Втім американська наукова геологічна організація каже, що це приблизні цифри, адже обладнання знаходиться не достатньо близько, щоби констатувати справжню глибину. І тут на допомогу прийшов Південно-методичний університет.

Студентка цього вузу Ешлі Гов впевнена, що розпакувавши інструменти вони зможуть - у випадку наступного землетрусу - з точністю сказати на якій глибині знаходиться епіцентр.

Пошук причин землетрусів у Техасі звівся до однієї найбільш ймовірної причини – активний видобуток нафти і газу.

Станом на перше січня в місцевості Барнетт Шейл нараховували 12 тисяч діючих свердловин – найбільше за всю історію. І саме у цей час на півночі Техасу почали фіксувати найбільші коливання землі.

Втім Ед Айленд з Освітницької ради Барнетт Шейл визнає, що в минулому дехто пов’язував свердловини із землетрусами. «Але, геологи кажуть, - додає він, - що безпосереднього зв’язку між обома ніколи не було доведено».

І це правда. Жодних офіційних повідомлень про те, що землетруси спричиняють буріння в регіоні Барнетт Шейл справді не було. Втім, посібник із аналізу ризиків штату Техас вказує: «В деяких місцевостях штату Техас у зв’язку з видобуванням нафти і газу сталося кілька землетрусів. Зазвичай видобуток нафти не призводить до земних коливань. У Техасі сьогодні нараховується більше 2 тисяч платформ з видобутку газу, і лише 5 з них можуть спричинити землетрус». Найсильніший з них мав силу в чотири і сім десятих бала, за шкалою Ріхтера.

Професор геології Південно-методичного університету, доктор Браян Стамп каже, що сейсмологи жартують, мовляв: «як тільки ми розкладаємо своє обладнання, землетруси припиняються. Може саме так станеться і цього разу».

Втім у Південно-методичному університеті так не думають. Їх обладнання, яке розкладається за кілька днів, здатне визначити точне місце виникнення коливання землі і можливо назве навіть його причину.

Інше за темою

XS
SM
MD
LG