Спеціальні потреби

Кількість безробітних у США сягнула 14 мільйонів





Міністерство праці оприлюднило нові дані щодо безробіття у США. За місяць американська економіка втратила 345 тисяч робочих місць, що є найменшою цифрою за останні вісім місяців. Втім, загальний відсоток американців, які не мають роботи, становить 9,4%, що є найбільшим показником за останні 26 років. Хоча американська економіка втратила понад триcта тисяч робочих місць, економісти бачать в цьому позитивні новини. Передбачалося, що втрати сягнуть півмільйона.

Багато експертів сподіваються, що економіка США вийде з рецесії у другій половині цього року. Втім, коли кількість безробітних у США сягнула 14 мільйонів, чимало республіканців почали активно критикувати програму Барака Обами із виведення економіки з кризи.

Дані щодо споживацької активності нещодавно трохи покращилися, втім конгресмен-демократ Еладжа Каммінгс каже, що американці все ще витрачають менше грошей, ніж очікувалося:

«Родини економлять гроші. Я їх в цьому не звинувачую. Вони бачать, що один із чотирьох працівників залишається без роботи понад шість місяців і що середня тривалість періоду безробіття становить майже 15 тижнів».

Оприлюднені дані свідчать, що найбільше звільняють у галузі будівництва та на промисловому виробництві. Втім, деякі компанії навпаки – наймають нових працівників. Мережа супермаркетів Волл-Март оголосила про свої плани додатково найняти 22 тисячі працівників по всій країні. Бажаючих спробувати нову для деяких професію продавця знайшлося чимало.

Інші мережеві крамниці та ресторани шукають робочі руки. Невеличке зростання у продажу нерухомості вселяє надію, що у галузі фінансів та будівництві ситуація також незабаром покращиться.

Наразі, згідно з даними уряду, на кожну вакансію припадає п’ять шукачів роботи. А тепер, коли до них приєднаються мільйони випускників шкіл та вищих навчальних закладів 2009-го року, а також звільнені працівники збанкрутілих компаній «Дженерал Моторс» та «Крайслер», конкуренція на ринку праці стане ще жорсткішою.

Інше за темою

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG