Спеціальні потреби

У світі шириться нова програмна мова ‘Скретч’





Два роки тому Масачусетський технологічний інститут розробив нову програмну мову «Скретч», яка швидко знайшла широке застосування у світі.

Учні Арлінгтонської школи в штаті Вірджинія створюють власні мультиплікаційні історії, використовуючи програму «Скретч». Більшість з них – як от Лідія Мелґар з Сальвадору – вивчають англійську. Це допомагає, як каже вона, «вживати багато нових слів».

Вчитель з програмування Джеф Елкнер познайомив своїх учнів з цією програмою у березні:

«Спочатку я думав використати «Скретч» для уроків програмування, - пояснює він. - Але почавши працювати з програмою, ми побачили, що вона чудова для викладання мови».

«Скретч» була опрацьована в медіа-лабораторії Масачусетського технологічного інституту. Її розробники кажуть, що вона покликана допомогти вчитись думати і співпрацювати. Керівник проекту Керен Бренан каже, що мета застосування програми - не створити армію програмістів, а розвинути навики самовираження.

«Скретч» покликана бути настільки простою, щоби кожний зміг навчитись працювати з нею. Вона базована на принципі блоків, які поєднуються завдяки системі команд. Вибрати можна із понад ста блоків. Є також набір візуальних елементів.

Програму «Скретч», започатковану торік у травні, можна отримати безкоштовно з Інтернету.

«Коли ми запустили проект, ніхто не знав, що трапиться далі. Чи хтось почне цим користатись? Що люди створюватимуть? Через тиждень-два після запуску з’явилось ось це», - пояснює Керен Бренан створене дев’ятирічною дівчинкою з Німеччини, яка помістила власні фотографії, намалювала власні картинки, записала свій голос.

Інші користувачі програми створили віртуальні музеї, інтерактивні географічні карти, різноманітну мультиплікацію.

Іноді користувачі з різних країн об’єднують свої зусилля - як ось у випадку, коли 8-річна, 13-річна і 15-річна дівчинки змонтували разом гру.

«Вони розробили первісну версію. А відтак хтось скачав, хтось щось додав і так воно пішло», - каже Керен Бренан.

За два роки існування комп’ютерна програма «Скретч» привернула увагу чверті мільйона зареєстрованих користувачів, які створили 400 тисяч проектів.

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG