Спеціальні потреби

Неуважність водіїв – проблема на автошляхах США





Трагічна аварія у штаті Іллінойс загострила увагу громадськості на болючій темі американських доріг – неуважних водіях. Поліцейські кажуть, що небезпечна поведінка не обмежується споживанням їжі чи розмовами по мобільному телефону. Деякі водії наважуються читати книги та робити макіяж за кермом. Постає запитання: чи вважати такі дії протизаконними? П’ять американських штатів уже заборонили телефонні розмови під час керування авто, а одинадцять штатів карають водіїв за посилання смс.

На одному перехресті в штаті Іллінойс Аніта Заффке втратила життя. В її мотоцикл врізалось авто, водійка якого відволіклася від дороги. Як каже шериф повіту Лейк у штаті Іллінойс Марк Каррен, вона фарбувала нігті за кермом і зізналася, що не дивилась на дорогу.

Неуважні водії причетні до понад третини автомобільних аварій у США. І проблема не лише у користуванні мобільним телефоном. Декотрих водіїв навіть вже бачили як вони читають роман за керомом.

Досі читання не вважалося протизаконним, як і споживання їжі чи фарбування вій. На це звертає увагу Джон Ульчицький з Національної ради безпеки:

«Ці дії є вкрай небезпечними. Водіння у нетверезому стані карається законом. Неуважне водіння також треба зробити незаконним».

Утім, критики сперечаються щодо визначення терміну «неуважне водіння». Говорить адвокат Даррен Кавіноки:

«Правду кажучи, будь-які інші дії, окрім концентрації уваги на дорозі, є потенційно небезпечними. Тому не кожна неуважність є злочином».

Іллінойс є одним із щонайменше п’яти штатів, що планують запровадження кримінального покарання за неуважне водіння. Це сталося після смерті велосипедиста Метта Вілелма. Водію, що грався зі своїм мобільним телефоном, лише виписали штраф.

Член Палати представників штату Іллінойс Білл Блек вважає, що також треба ввести суворіші покарання за перевищення швидкості та інші дії, особливо коли неуважність водіїв призводить до людських жертв.

Ґреґ, син загиблої Анни Заффке, навіть зробив собі чорний манікюр, аби привернути увагу до потреби введення жорсткіших законів. Він певен, якби закони були жорсткішими його мати могла би бути живою.

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG