Спеціальні потреби

Обама і Нетаньягу говорили про Іран та мир на Близькому Сході





У понеділок відбулася зустріч Президента США Барака Обами та Прем’єр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньягу. Лідери обох країн обговорили ряд важливих питань, зокрема санкції щодо розвитку ядерної програми Іран, та налагодження мирних відносин між Ізраїлем і його арабськими сусідами.

Вони вже зустрічалися минулого року у Єрусалимі, але тоді Обама був кандидатом у президенти, а Нетаньягу – лідером опозиції. Тепер вони займають найвищі посади і мають багато розбіжностей у поглядах. Президент Обама хоче, щоб Ізраїль допоміг у створенні Палестинської держави. Однак дотепер Нетаньягу відмовлявся підписувати угоду про створення Палестинської держави. Він пропонує палестинцям самоуправління, але з чіткими обмеженнями. Окрім цього, праве крило його уряду домагається розширення єврейських поселень на палестинській території, що є неприйнятним для палестинців.

Втім Ізраїль називає це природним розвитком подій. Вирішальним може стати те, скільки зусиль докладуть США, аби контролювати цей процес.

Пріоритетом Нетаньягу є відносини з Іраном та ядерна програма цієї країни. Прем’єр Ізраїлю вважає, що це питання має бути більшим пріоритетом, аніж створення Палестинської держави. Ізраїль невдоволений намірами Барака Обами відновити переговори з Тегераном, натомість радить вдатися до жорсткіших санкцій. Однак Сполученим Штатам було б значно легше протистояти Тегерану, якщо б спершу вдалося вирішити палестинське питання.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG