Спеціальні потреби

Обама з громадськістю говорив про економіку





Економічна криза, яку переживають Сполучені Штати, продовжує непокоїти американців. Саме економіка була провідною темою зустрічі з громадськість у Нью-Мексико, яку днями провів президент Барак Обама.

Однією з цих проблем – на думку президента – є споживацька заборгованість. Вісім з десяти американських родин користуються кредитними картками, і заборгованість у середньому становить 10 тисяч доларів. Президент Обама вважає, що кредитні компанії заманюють американців обіцянками про низькі відсоткові ставки

Президент виступає за прийняття законів, які б захищали споживачів від свавілля кредитних компаній. Втім банківська індустрія остерігає, що через нові правила деякі люди не зможуть отримувати кредити.

Водночас президент закликав і до персональної відповідальності:

«Кредит - це не даровані гроші, це борг. І не слід позичати більше, ніж можна повернути».

Президент також торкнувся іншого пекучого питання:

«До заборгованості нас штовхають недоліки системи охорони здоров’я. Ми можемо скоротити витрати, якщо зосередимося на запобіганні хворобам і популяризації здорового способу життя».

Хоча багато працюючих американців мають медичне страхування завдяки працедавцям, десятки мільйонів залишаються без нього. Тож президент закликає Конгрес схвалити реформу системи охорони здоров’я до серпня цього року.

Пересічних американців цікавили також проблеми економічної рецесії. «Чи є плани допомогти дрібним підприємцям пережити кризу?» - було серед запитань, які лунали під час зустрічі.

Не відповівши прямо на це запитання, президент вказав, що завдяки включеним у його пакет стимуляції економіки податковим пільгам споживачі витрачатимуть більше грошей, що повинно розгойдати економіку країни.

Проблеми в країні президент пояснив рядом чинників. Він згадав про опір республіканців до його пакету економічної стимуляції:

«Вони не були такі занепокоєні, коли діяла попередня адміністрація, яка збільшила державну заборгованість вдвічі!».

Хоча демократи і мають більшість в обох палатах Конгресу США, Бараку Обамі потрібна підтримка принаймні невеликої групи республіканців аби за десять днів опрацювати реформу кредитної галузі та системи охорони здоров’я за менш ніж за чотири місяці.

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG