Спеціальні потреби

Обама завершив візит до Латинської Америки


Завершився візит Президента Барака Обами до країн Латинської Америки. Чи не найнесподіванішим його наслідком стала заява Президента Венесуели Уго Чавеса, який колись називав президента Буша дияволом, про те, що він налаштований відновити дипломатичні відносини зі Сполученими Штатами.

Президент Обама перебував в Латинській Америці серед іншого у зв`язку із самітом країн Північної та Південної Америки, який проходив у Тринідад і Тобаґо. Там він провів переговори з бразильським президентом Лулою та лідером Колумбії Урібе. Але героєм найбільшої сенсації саміту став венесуельський Президент Чавес. Останній поспішив вручити Бараку Обамі книгу, потиснути руку та розмістити цю фотографію на своєму офіційному вебсайті.

Втім розпорядник саміту – американський посол Джеффрі Давидов відреагував на це стримано.

«Посмішка та потиск руки не означають, що стосунки з Венесуелою кардинально змінилися. Венесуела видворила нашого посла кілька місяців тому. Відносини залишаються напруженими».

Чавес відкликав посла Венесуели з Вашингтона та видворив американського посла з Каракасу у вересні минулого року. Але після зустрічі за участю Барака Обами та лідерів латиноамериканських країн, а також нетривалої розмови з держсекретарем Гілларі Клінтон, Чавез заявив, що він готовий до відновлення дипломатичних відносин.

Також лідери Південноамериканського континенту закликали Обаму скасувати ембарго проти Куби. Цього тижня США відмінили деякі обмеження на подорожі, торгівлю та поштове сполучення з цією країною. Кубинський Президент Рауль Кастро заявив, що готовий до переговорів зі США з будь-яких питань. Президент Обама закликав його надати населенню цієї країни більшої свободи.

«Ми говоримо про заборону США на подорожі до Куби, але не багато розмов має місце про заборону кубинському населення подорожувати в будь-які інші країни світу та обмеження їхньої свободи».

Експерти кажуть, що на позитивне сприйняття новообраного Президента США у Латинській Америці певним чином вплинула його раса, скромне походження та поведінка.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG