Спеціальні потреби

Янукович зібрав на Майдані не більше п’яти тисяч людей


Об’єднатися і скинути чинну владу. До цього закликав усіх українців – як Заходу, так і Сходу – лідер Партії регіонів Віктор Янукович. Промовляючи у п’ятницю перед своїми прихильниками на столичному Майдані Незалежності, головний опозиціонер заявив:

«І на Заході України люди, обдурені помаранчевим Майданом, і на Сході України люди, принижені помаранчевим Майданом, сьогодні об’єднуються. Ми закликаємо український народ об’єднатися заради майбутнього наших дітей, заради спокійного життя наших стариків і прибрати цю владу!»

За словами Януковича, піти достроково у відставку повинні і уряд, і президент. «Ми не можемо ще цілий рік терпіти і дивитися, як вони знищують країну!» – наголосив лідер біло-синіх. Він назвав помаранчеву владу «ордою» і застеріг: «Через рік вони не залишать від нашої країни каменя на камені!»

Виступ головного регіонала став кульмінацією мітингу протесту «Скажи кризі стоп!», після якого присутні швидко розійшлись. Опозиційне дійство на Майдані зібрало, за різними оцінками, від двох до п’яти тисяч людей, – попри плани Партії регіонів вивести на акцію в столиці 15 тисяч протестувальників.

При цьому регіонали категорично відкинули закиди про те, буцімто вони платили учасникам. «Жодного стимулювання, не було навіть компенсації затрат!», – запевнив журналістів голова київської організації партії Василь Горбаль. Водночас напередодні Інтернетом гуляли партійні пропозиції взяти участь в акціях протесту за винагороду і навіть наводилися розцінки послуг.

Та хоч би як там було, оголошений Партією регіонів «весняний наступ на владу» наразі виглядає не вельми переконливо. Сьогоднішній мітинг на столичному Майдані та вчорашній – у Сімферополі лише дискредитує опозицію та її лідера. Таку думку висловив на брифінгу в п’ятницю заступник голови Верховної Ради бютівець Микола Томенко. Вказавши на значний контраст між пафосом анонсованих акцій та реальною скромною кількістю їх учасників, Томенко зауважив: «Це було радше акціями дискредитації лідера опозиції Віктора Януковича, ніж акціями підтримки гасел Партії регіонів».

Нагадаємо: ультиматум чинній владі Віктор Янукович оголосив 11 грудня минулого року. Тоді головний регіонал заявив, що дає керівництву 100 днів на подолання кризи, після чого обіцяв «підняти всю країну». Строк дії ультиматуму закінчився вже 21 березня, проте обіцяні масові акції Партія регіонів призначила на п’ятницю 27 березня. Загальнонаціональна акція протесту «Криза стоп!», за прогнозами регіоналів, мала вивести на вулиці 100 тисяч людей по всій Україні.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG