Спеціальні потреби

У Вашингтоні проходили організовані УККА 'Дні України'





Цими днями у Вашингтоні Український Конгресовий Комітет Америки проводив «Дні України». Захід, який проводять вже шостий рік поспіль, збирає в американській столиці українців ледь не з усіх куточків США. Цього разу поспілкуватися з конгресменами до столиці приїхали українці з Пенсільванії, Нью-Йорку, Каліфорнії, Огайо, Масачусетс. За два дні було опрацьовано чимало тем, серед яких питання збільшення американської допомоги Україні, енергетична безпека України, розширення НАТО, а також вже давня проблема визнання Голодомору в Україні геноцидом проти українського народу.

Одне з основних питань – посилення україно-американських відносин. Саме з цього приводу була організована зустріч з конгресменами США, які входять до так званого українського кокусу. Виступаючи під час зустрічі конгресмен Джим Ґерлак зазначив:

«Буквально учора у Вашингтоні була група людей з України, які приїхали за програмою обміну Держдепартаменту США. Серед іншого ми говорили про глобальну економічну кризу і те, як її може пережити Україна. Ми також говорили про те, як можна покращити систему охорони здоров’я, як ділитися інформацією і розвивати якісь спільні проекти. Ми говорили про багато цікавих і корисних для обох держав справ».

Про Україну говорилося і на урочистостях з приводу чергової річниці розширення НАТО. Зокрема йшлося про перспективи її вступу до альянсу. Співголова Американсько-угорської федерації США Френк Козорес каже:

«Сполучені Штати підтримують країни, які є членами НАТО. І коаліція центральноєвропейських країн переконана, що процес розширення альянсу повинен продовжуватися. Наприклад Україна та Грузія повинні приєднатися до плану дій з набуття членства в НАТО».

Учасник дискусії колишній радник президента США з питань національної безпеки Збігнєв Бжезинський підкреслив, що напрям в якому зараз розвиваються Україна і Грузія швидше чи пізніше завершиться їхнім членством в альянсі:

«Ми повинні розуміти, що східноєвропейські країни, які зараз не є членами Євросоюзу і не входять до НАТО, все одно будуть рухатися в цьому напрямку. Я конкретно говорю про Україну, та Грузію. Вони вже себе асоціюють з ЄС і НАТО, і це буде логічним завершенням того, що зараз відбувається».

Окрім експертів та конгресменів у заходах взяли участь представники уряду США. Організовувати Українські дні у Вашингтоні Український Конгресовий Комітет Америки розпочав з 2004-го року.

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Threads

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Threads

XS
SM
MD
LG