Спеціальні потреби

Соцопитування свідчать про зріст рейтингу Яценюка


Відразу дві соціологічні компанії – ФОМ-Україна та центр «Софія» – заявили у понеділок, що рейтинг екс-спікера Арсенія Яценюка зріс до понад 10%. Такий різкий ріст соціологи назвали «феноменальним» і спрогнозували подальше зростання популярності молодого політика.

За даними центру «Софія», якби вибори у Верховну Раду відбулися найближчим часом, у парламент пройшли б п'ять політичних сил: Партія регіонів – 25,8%, Блок Юлії Тимошенко- 15,6%, Блок Арсенія Яценюка – 10,4%, Компартія – 5,5%, і Блок Литвина – 5,3%.

Якби найближчим часом в Україні пройшли президентські вибори, то більше всього голосів набрав би лідер Партії регіонів Віктор Янукович – 24,2%. Другою у президентському рейтингу йде лідер БЮТ Юлія Тимошенко, яку підтримало 15,3% опитаних. Слідом за нею з невеликим відривом йде екс-спікер парламенту Арсеній Яценюк, за якого проголосувало б 11,8% респондентів.

Якщо б в другий тур виборів вийшли Тимошенко і Янукович, то великі шанси перемогти мав би лідер Партії регіонів: за нього готові проголосувати – 35% опитаних, а за Тимошенко – 26%

Дещо кращі показники для чинного прем’єр-міністра оприлюднив ФОМ-Україна. Якби вибори президента відбулися в середині лютого, за лідера Партії регіонів Януковича проголосували б 20,4% опитаних, за Юлію Тимошенко проголосували б 17,5%, екс-спікера Верховної Ради Арсенія Яценюка – 10,1%, лідера Компартії Петра Симоненка – 4,7%, голови Верховної Ради Володимира Литвина – 3,7%, Президента Віктора Ющенка – 1,9%.

Позитивний баланс довіри в Україні мають тільки два політики – Яценюк (+14%) і Литвин (+7,9%). Натомість інший негативний рекорд, за даними ФОМ-Україна, встановив Президент Ющенко, дії якого, відповідно до цього опитування, не підтримують 90,7% українців.

Водночас попри кризове ставлення до головних політиків, більшість українців поки що готові стримуватися від участі в акціях протесту. За даними російських соціологів 43,6% українців не мають наміру брати участь у масових акціях протесту, 29,2% готові брати участь у мітингах і демонстраціях, 16,7% – у зборі підписів під вимогами, петиціями, 15,6% опитаних готові брати участь у страйках, 7,6% – у блокаді автодоріг, захопленні адміністративних будівель, 4,7% респондентів готові взяти участь у збройних зіткненнях, 11,2% – вагалися з відповіддю.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG