Спеціальні потреби

Звільнене українське судно ‘Фаїна’ прибуло до Кенії


Українське судно «Фаїна», звільнене з кількамісячного полону сомалійських піратів, прибуло у четвер до кенійського порту Момбаса. Про це повідомив заступник глави Секретаріату президента Андрій Гончарук, який перебуває в Кенії на чолі української делегації. Він повідомив, що вранці судно зайшло у кенійські територіальні води у супроводі кораблів ВМС Сполучених Штатів та Кенії.

Напередодні ввечері до аеропорту Момбаси прибув спецрейсом український літак, який доставив туди змінний екіпаж «Фаїни», готовий у найкоротші терміни прийняти судно. Цим же спецрейсом до Кенії прибули лікарі, представники компаній-спецекспортерів та судновласника. За інформацією прес-служби Секретаріату президента, зворотній рейс доставить до Києва екіпаж судна звільненого із піратського полону. Очікують, що в аеропорт «Бориспіль» звільнені прибудуть вранці 13 лютого. Український уряд організував доставку до Києва рідних моряків. У разі необхідності їм також нададуть транспорт для повернення до місць проживання. Дехто із моряків висловив бажання, перш ніж повернутися додому, поїхати до Санкт-Петербурга, де мають поховати колишнього капітана «Фаїни» Володимира Колобкова, який помер у полоні.

Про намір зустріти екіпаж судна в аеропорту вже повідомив президент. Деякі українські ЗМІ критикують чиновників за спробу підкреслити особисту роль в справі звільнення заручників. У той же час рідні екіпажу закидали представникам української влади недостатні, на їхню думку, зусилля задля визволення судна із полону піратів.

Відразу після проведення процедури оформлення, почнеться розвантаження судна. На його борту знаходилося 33 танки Т-72, гранатомети, зенітні установки та інше озброєння. Українські урядовці стверджують, що зброя постачалася Кенії. Проте, деякі експерти припускають, що кінцевим отримувачем вантажу мав стати уряд Південного Судану. Українські і кенійські офіційні особи заперечують ці повідомлення і стверджують, що угоди укладені відповідно до міжнародного законодавства.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG