Спеціальні потреби

Республіканці не у захваті від економічного плану Обами





Президент Обама заявив, що економіка – це пріоритет його діяльності. Він закликав Конгрес якогомога швидше затвердити пакет стимулювання американської економіки вартістю в 825 мільярдів доларів. Втім республіканці не у захваті від цього плану.

Обидві палати Конгресу контролюють тепер демократи, які вже заявили про свою підтримку плану Барака Обами. Втім, президентові потрібна також підмога республіканців.

Зразу ж після інавгурації президент Обама скликав двопартійну нараду в Конгресі на захист свого багатомільярдного плану порятунку економіки і звернувся до законодавців із такими словами:

«Я розумію, що за цим столом існують деякі розбіжності у поглядах, а також розбіжності поміж адміністрацією та членами Конгресу стосовно певних деталей плану».

Відтак, у своєму першому щотижневому зверненні, в якості президента, Обама звернувся за підтримкою безпосередньо до американського народу:

«Якщо ми не будемо діяти рішуче і швидко, поганий стан може значно погіршитись».

Знаючи, що чимало конгресменів критикують запропонований ним план, Барак Обама пояснив людям деякі його деталі:


«Ми подвоїмо наші можливості з видобутку альтернативної енергії - від вітру, сонця, біопалива – протягом наступних трьох років».

План передбачає також побудову 5-ти тисяч кілометрів електроліній для доставляння цієї енергії безпосередньо споживачам. Гарантує медичну страховку 8-ми мільйонам американців, які не мають можливості собі її дозволити. В плані також передбачено кошти на модернізацію 10-ти тисяч шкіл, та розвиток швидкісного Інтернету в країні. Все це робиться заради створення мільйонів нових робочих місць і підготовки висококваліфікованого персоналу.

Професор політології Вірджинського університету Лері Сабато окреслив цей план:

«З одного боку – це план стимулювання економіки, а з іншого – перелік мрій демократів. Як правило, президенти не отримують від Конгресу трильйон доларів на витрати протягом всього терміну свого урядування, а Обама хоче отримати ці гроші вже в перший місяць свого президентства».

Республіканці вже продемонстрували те, що план Обами їх не дуже влаштовує. Сенатський комітет затвердив проект плану без єдиного голосу з їх сторони.

Лідер республіканської меншості Джон Бейнер пояснив:
«На жаль, трильйонний план витрат, підтриманий демократами у Конгресі, битком набитий урядовими проектами і програмами – більшість з яких не забезпечать негайне покращення для нашої економіки».

Деякі з заходів президента, стосовно безробіття, медичного страхування, і допомоги місцевим урядам матимуть вплив на економіку вже цього року. Але результат дії інших буде видно не скоро, - вважає економіст Марк Занді:

«Я думаю, справедливо буде зазначити, що президент намагається вирішити деякі довгострокові цілі, намагаючись одночасно допомогти економіці прямо зараз».

Обіцяючи відкритість усього процесу використання грошей, президент Обама запевнив, що вся інформація щодо їх витрат буде оприлюднена на веб сторінці Білого Дому: всі проекти, всі підрядчики та кількість задіяних у них людей.

XS
SM
MD
LG