Спеціальні потреби

Євросоюз вимагає негайно відновити газопостачання


ЄС стривожений наслідками російсько-української газової суперечки і вимагає негайно відновити газопостачання. У вівторок керівництво Євросоюзу оприлюднило різку заяву, вимагаючи у сторін конфлікту сісти за стіл переговорів.

ЄС різко змінив тональність своїх заяв щодо україно-російської газової суперечки. Якщо напередодні речник Єврокомісії Ферран Тарраделас Еспуні повідомляв про відсутність серйозних загроз для постачання країн ЄС, нині, каже він, така небезпека зявилася:

«Ситуація радикально змінилася в ніч з понеділка на вівторок. Постачання через Україну суттєво впало. Ми були змушені звернутися із вимогою негайно відновити постачання газу європейським споживачам. Зараз ми оцінюємо ситуацію, яка склалася. У п’ятницю збирається координаційна група, яка вирішить, які екстренні заходи можуть бути вжиті для допомоги країнам, що найбільше постраждали».

Поки що, за словами Еспуні, найбільше скорочення відчули Балканські країни – Болгарія, Греція, Македонія. Недоотримуть паливо Словаччина, Чехія, Польща, Туреччина.

Єврокомісія нагадує, що керівники Російської Федерації і України гарантували ЄС безперешкодне газопостачання за будь-яких умов. Це змусило керівництво Євросоюзу вдатися до оприлюднення різкої заяви. Звернення до Росії і України у вівторок у Брюсселі озвучив речник Європейської комісії Йоганнес Ляйтенбергер:

«Без попередження і всупереч запевненням, які надходили на адресу Європейського Союзу від найвищих урядовців Росії і України, було суттєво скорочено постачання газу до деяких країн-членів ЄС. Це є абсолютно неприйнятним. Головування Чеської Республіки і Європейська комісія вимагають негайного відновлення постачання газу до ЄС і відновлення переговорів між двома сторонами для владнання комерційної суперечки. ЄС надалі підтримуватиме діалог з обома сторонами для того, щоб вони дійшли згоди».

Попри серйозне скорочення постачання, ЄС і надалі розглядає суперечку між Україною і Росією як суто комерційну. І не погоджується стати на чиюсь сторону, як і бути посередником у переговорах.

Президент України Віктор Ющенко вже послав телеграми керівництву ЄС та країнам Європи, які споживають російський газ. У них він повністю покладає провину за скорочення газопостачання до ЄС на російську сторону. Мовляв, Україна спожває газ власного видобутку та раніше куплений і повністю оплачений імпортний газ, що зберігається у сховищах.

Повний текст офіційного повідомлення: http://www.president.gov.ua/news/12519.html

Речник Єврокомісії Йоганнес Ляйтенбергер зауважив, якщо сторонам не вдасться домовитися найближчим часом, ситуація зашкодить репутації обох країн:

«Стосунки в енергетичній сфері між ЄС та її сусідами мають базуватися на надійності і передбачуваності. Це означає, що існуючі домовленості про постачання і транзит мають виконуватися за будь-яких обставин. Отже невиконання цих угод про постачання або транзит може зашкодити репутації України і Росії як надійних постачальників і транзитерів».

У Європі не виключають, що компанії-покупці російського газу вимагатимуть компенсації за невиконання умов контрактів.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG