Спеціальні потреби

Як у Техасі карають за прогулювання уроків


Щодня сотні тисяч школярів у Сполучених Штатах не з’являються у своїх класах і в багатьох випадках це тягне за собою цілу низку інших порушень. У штаті Техас, цю проблему взялися вирішувати кардинально – приводять учнів в суд, де суддя накладає на них справжнє доросле покарання.

У місті Мідленд, що в Техасі, якщо учень прогуляв урок – йому не просто грозить розмова з директором. Він опиниться перед суддею Дейвидом Кобосом, який має репутацію одного із найбільш строгих і найбільш винахідливих суддів у Техасі. Він штрафує учнів і вимагає, щоб вони самі, а не їхні батьки, платили штраф.

15-річний Брендон Ормсбі пропускав школу і вживав наркотики. Його мати у відчаї і каже, що синові все просто байдуже.

Суддя Кобос вже ситий цим по горло і швидко приймає рішення: «Тобі немає діла до самого себе, до твоїх батьків, твоїх братів і сестер. Я знаю, що тебе нарозумить! Ми прикріпимо йому до ноги пристрій супутниково спостереження. З цим він завжди буде або вдома, або в школі – і не буде вештитися де інде».

З компактним і найдійним пристрійоєм навіть можна приймати душ чи ванну. GPS монітор завжди покаже де перебуває учень у певний момент. Отож він не зможе втекти серед ночі з дому – про це одразу ж знатимуть.

Кобос був першим суддею в Техасі, який застосував GPS монітори для учнів. Минулого року таке покарання втихомирило 20 підлітків, і коштувало повіту – 10 тисяч доларів. Але такі витрати приносять свої результати.

Але, не зважаючи на успіх цих заходів, деякі організації вважають, що такі покарання – втручання в особисте життя.

Якщо учні прогулюють школу через те, що живуть в бідності, Кобос намагається забезпечити їх їжею та одягом з громадських фондів. Ці заходи також приносять результати. Цього року відвідуваність у місцевих школах збільшилась на 5%, а підліткова злочинність зменшилась вдвічі.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG