Спеціальні потреби

Вiктор Ющенко виступив перед Генасамблеєю ООН




Президент України Вiктор Ющенко сьогоднi виступив на 63-iй сесiї Генеральної асамблеї ООН. Своє звернення вiн розпочав викладенням позицiї України щодо останнiх подiй на Кавказi:

«Нашу найгострішу тривогу викликали останні події на Кавказі. Я висловлюю співчуття до трагедії кожної людини і кожної сім'ї незалежно від крові і сторони фронту - і грузин, і осетин, і росіян. Біль не бачить різниці поміж людей. Однак людина має здатність і гідність розпізнати правду і лицемірство - і спланованість агресії, і маніпулювання громадською думкою, і відверту підтримку сепаратизму. Україна засуджує всі акти агресії та силових втручань, що відбулися в цьому регіоні. Україна категорично засуджує порушення територіальної цілісності та недоторканості кордонів Грузії і збройну анексію її територій. Україна не визнає незалежності самопроголошених республік Південної Осетії та Абхазії. Україна не визнає і засуджує спроби нелегітимного, сепаратистського утворення державності будь-яких територій. Ця позиція - основоположна для зовнішньої політики нашої держави. Відхід від принципів Органiзацiї Об`єднаних Нацiй, застосування сили, відновлення риторики «холодної війни» викликають нашу глибоку стурбованість. Ці процеси становлять потенційну загрозу як для української державності, так і для інших країн нашого регіону».

Президент України висловив переконання, що проблему не вирішити шляхом ізоляції, самоізоляції чи взаємних звинувачень. Iз ситуацiї, що склалася, президент України натомiсть бачить лише один вихiд: з єдиною i доброю волею країни свiту зобов`язанi консолiдуватися навколо цiнностей та цiлей, закрiплених в статутi Органiзацiї Об`єднаних Нацiй. Вiктор Ющенко також наголосив, що Україна вiдкидає будь-якi форми тиску, що стосуються способiв гарантувати власну безпеку та визначати членство у колективних безпекових структурах.

Iнша тема, якої торкнувся глава української держави – належне вшанування свiтовою спiльнотою пам`ятi жертв Голодомору:

«Цього року Україна вшановує 75-ту річницю Голодомору, що в 1932-33 роках забрав життя бiля 10-ти мільйонів наших співвітчизників. Наше прагнення не спрямоване проти жодного народу чи країни. Не вивищуємо і не принижуємо свого горя. Терор голодом в Україні мав цілеспрямований характер геноциду, що супроводжувався тотальним знищенням національної еліти, громадського проводу і духовенства. Метою було упокорення багатомільйонного народу, який, за визнанням режиму, неможливо було увесь вивезти до Сибіру. Важливо, що наші дії стали причиною для пошуків правди в інших країнах колишнього Радянського Союзу. Ми поділяємо біль всіх постраждалих народів - росіян, білорусів, казахів і десятків інших націй. Просимо спільно вшанувати кожну національну трагедію і не допустити новітніх спроб героїзації диктатури Сталіна та його режиму. Ми маємо безцінні приклади порозуміння з Польщею, Угорщиною та іншими країнами. Чесна і щира пам'ять про минуле не розколола, а якраз об'єднала нас».

У зв`язку з цим Вiктор Ющенко висловив сподiвання, що збереження пам`ятi про жертви пережитих трагедiй дозволить свiту уникнути повторення подiбних катастроф.

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG