Спеціальні потреби

В Україні стартувала акція ‘Мазепа. Made in Ukraine’


«Мазепа. Made in Ukraine». Всеукраїнський культурний проект під такою назвою презентував громадський рух «Не будь байдужим!» Кампанія триватиме впродовж року у десятках українських міст. У її рамках відбудеться, зокрема, Всеукраїнський конкурс шкільних творів на тему «Хто для мене Іван Мазепа?»

Цього та наступного року збіглося кілька знакових річниць української історії. 300-річчя повстання Івана Мазепи, 300-річчя Батуринської трагедії, 300-річчя з дня смерті гетьмана, 300-річчя Полтавської катастрофи.

Поважні дати спонукають вкотре замислитись над запитанням: хто є Іван Мазепа? Чи він «Іуда», «зрадник» – як це втовкмачували українцям впродовж трьох століть? Чи справжній національний герой, який здійснив спробу вийти з-під зверхності Москви й утворити на українських землях незалежну державу?

По-новому поглянути на великого українця пропонує Громадський рух «Не будь байдужим!» «Небайдужі», відомі своїми мистецькими акціями, розпочинають новий проект під назвою «Мазепа. Made in Ukraine». Лідер гурту «ВВ» Олег Скрипка обома руками «за»:

«Я з вами, я всім серцем хочу, щоб це відбулося, тому що для мене Мазепа це особистість номер один».

Окрім Скрипки, на участь в кампанії підписалися інші українські зірки шоу-бізнесу, спортсмени, історики, літератори. Акція триватиме рік у понад сорока містах України, а розпочнеться 4 жовтня з шоу в столичному Палаці спорту за участю відомих музичних гуртів. Оголошено також Всеукраїнський конкурс творів «Хто для мене Іван Мазепа?», участь у якому візьмуть понад дві тисячі українських шкіл. Конкурс не для того, щоб одні стереотипи замінити іншими, а щоб змусити школярів замислитись, – каже інформаційний партнер кампанії, редактор журналу «Однокласник» Сергій Іванюк:

«Є такий закон у світовій політиці: хто програв, той зрадник, хто виграв, той герой. Так от, Мазепа 300 років був зрадником. Тепер дуже хотілося б, щоб наші підлітки, які будуть писати ці роботи, щоб вони написали про Мазепу не з точки зору «Мазепа герой, тому що ми нарешті перемогли», а з тієї точки зору, що вони б осмислили цей образ, розібралися в ньому».

Ініціатори кампанії заперечують будь-яку антиросійську спрямованість своєї акції, – зазначає авторка книги «Іван Мазепа у запитаннях та відповідях» Ольга Ковалевська:

«У жодному випадку ця акція не є антиросійською. Ця акція стосується нас, українців».

Такої ж думки дотримується редактор журналу «Український тиждень» Юрій Макаров:

«Не треба непокоїтися з приводу реакції Росії та Путіна. Вона буде так чи інакше, будемо ми їй давати приводи чи ні».

XS
SM
MD
LG