Спеціальні потреби

'Венко' подала позов проти українського уряду


Американська нафтова компанія «Венко» почала арбітражний процес проти українського уряду і звернулася до Арбітражного інституту Торговельної палати Стокгольма. Про це йдеться у поширеному прес-релізі. «Венко» хоче вирішити суперечку повязану із невиконанням Кабміном підписаної минулого року угоди про розподіл продукції, розвідку і видобуток якої планувала вести на шельфі Чорного моря неподалік Керчі.

Звернутися до суду американці вирішили після того як добіг кінця двомісячний термін предарбітражних консультацій. Вони так і не почалися. Компанія пропонувала сісти за стіл переговорів, щоб не доводити справу до суду. Однак Прем`єр-міністр Юлія Тимошенко неодноразово заявляла про незворотність розриву контрактів і скасування ліцензій.

Попри звернення до суду керівництво «Венко» заявляє про відкритість для діалогу з українським урядом, якщо той все ж таки вирішить почати переговори. Про це заявив президент компанії Джим Баун.

Компанія могла звернутися до суду ще минулого тижня. Але відклала подання позову на прохання уряду. Той мав визначити особу, яка б могла проводити переговори із інвестором від імені держави. Кабмін таки нарешті уповноважив першого заступника міністра юстиції України Євгена Корнійчука почати перемовини із «Венко». Чиновник, за словами керівника відомства, одержав всі повноваження для проведення передарбітражних консультацій. Втім не відомо коли сторони дійсно сядуть за стіл переговорів.

Інше за темою

XS
SM
MD
LG