Спеціальні потреби

У президентській кампанії США головна тема – економіка


Кандидати в президенти США – республіканець Джон МакКейн і демократ Барак Обама цими днями зосереджують головну увагу своєї передвиборчої кампанії на питаннях економіки. Ця тема є надзвичайно гарячою, адже останні економічні показники вкрай невтішні. Працевлаштування і зарплати падають, а ціни на бензин і щоденні витрати – збільшуються.

Лише за червень було скорочено 62 тисячі робочих місць. Загалом з початку року роботу втратили 438 тисяч осіб. І це лише офіційні цифри. Реальна картина може бути ще гіршою.

Республіканець Джон МакКейн ще раз нагадав виборцям про свої економічні ініціативи, кажучи, що найбільше робочих місць в американській економіці створює малий бізнес.

Економічна стратегія МакКейна передбачає зниження корпоративних податків, вихід американських товарів на нові ринки, та запровадження так званого Лексингтонського проекту – нові робочі місця у секторі нових енергетичних технологій.

Однак економісти зазначають, що МакКейн все більше звертається до типових гасел республіканців, а це не дуже вдалий крок, враховуючи економічну кризу та непопулярність діючого президента.

Барак Обама на цьому тижні подорожує штатами, які у 2004-му проголосували за Джорджа Буша. Його головна обіцянка – знизити податки для середнього класу. Свого суперника демократ змальовує як політичного клона Джорджа Буша:

«Що хоче зробити МакКейн – це знизити податки великим компаніям, що збереже їм близько 300 мільярдів доларів».

Також демократи не втрачають нагоди підкреслити економічну некомпетентність МакКейна. Вони навіть змонтували і оприлюднили відео, у якому МакКейн це визнає.

Перед обома кандидатами стоїть важливе завдання – не лише обіцяти покращення економіки, але і забезпечити ефективний механізм для здійснення своїх обіцянок.

XS
SM
MD
LG