Спеціальні потреби

У Словенiї пройшов самiт США-ЄС


Президент Сполучених Штатів Джордж Буш та лідери держав Євросоюзу закликали Іран припинити збагачення урану. Такий заклик пролунав на саміті США-ЄС у Словенiї. Втiм вiн далеко не був єдиним результатом зустрiчi.

Зустріч відбувалася у замку неподалік Любляни. Розмови тривали кілька годин та завершилися рішенням про посилення тиску на Іран, якщо він не припинить програму збагачення урану.

Президент Буш сказав, що Сполучені Штати та Євросоюз готові застосувати санкції в додаток до тих, які вже накладені ООН.

«Неможливо вирішити всі проблеми силами однієї країни. Я повністю з цим погоджуюся. А от група країн може чітко сказати іранцям, мовляв, - ми і надалі триматимемо вас в ізоляції, ми знайдемо нові санкції для вас, якщо ви продовжуватимете ігнорувати справедливі вимоги усього світу».

Офіційною заявою саміту також став заклик до Китаю розпочати результативні переговори з представниками Далай Лами стосовно статусу Тiбету. Також учасники саміту закликали уряд Зімбабве забезпечити проведення чесного і прозорого другого туру президентських виборів 27 червня.

Прем’єр-міністр Словенії, країна якого зараз головує у ЄС, представляв на саміті всі 27 членів Євросоюзу. Також у обговореннях взяв участь голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу. Він вважає символічним те, що цей саміт проходив на території молодої демократичної держави, яка приєдналася до ЄС на хвилі розширення по закінченні холодної війни.

Словенiю президент Буш вiдвiдав в рамках свого останнього запланованого на посадi президента європейського турне. Після Словенії Буш відвідає своїх Німеччину, Францію, Італію та Великобританію.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG