Спеціальні потреби

В Україні припинено щеплення індійською вакциною


Два тижні, біля ста людей у лікарнях і одна трагічна смерть 17-річного юнака знадобилися українським чиновникам, аби нарешті таки припинити скандальну примусову вакцинацію. Її почали 5 травня у східних регіонах країни, західні області вирішили почекати. Відразу після щеплення учню краматорської школи № 10 Антону Тищенку стало погано. Його забрали у лікарню, де він і помер. Спочтаку лікарі та чиновники системи охорони здоров’я в один голос заявляли – ця смерть зі щепленням не пов’язана. Про це у Києві говорив санітарний лікар та навіть чиновники Всесвітньої організації охорони здоров’я. Однак на фоні таких заяв, кількість людей, які після щеплення звернулись до лікарні, сягнула майже сотні, причому погано себе почували люди з різних міст і областей.

Ця вакцина мала запобігти захворюванню молоді на кір та краснуху. Виробник вакцини – індійське товариство з обмеженою відповідальністю “Serum Institute of India Ltd”. У жодній європейській країні щеплення цією вакциною ще не проводилося. Україна стала першою, тому деякі лікарі відверто кажуть про те, що мова могла йти про випробовування цієї вакцини, тобто медичний експеримент на українцях. Міністерство охорони здоров’я наказало примусово вакцинувати учнів старших класів усіх українських шкіл та молодь до 29 років. В інструкції до вакцини про побічні ефекти нічого не сказано, хоч на сайті виробника написано англійською – вакцина строго протипоказана вагітним, більше того, після неї не можна вагітніти місяць. У кожної шостої вакцинованої жінки спостерігаються проблеми із суглобами, на 30 000 вакцинованих може бути один випадок тромбоципенії, проблеми зі згортанням крові. Про це вакцинованих учнів та їхніх батьків ніхто не попереджав.

Президент Ющенко після смерті Антона Тищенка видав указ про те, що вакцинація має бути добровільною і лише сьогодні міністр охорони здоров’я зупинив проведення щеплень і наказав вилучити всю вакцину. Ситуацію досліджує спеціальна комісія, але про відставку міністра ніхто навіть не починав говорити. Більше того, довести провину Мінохорони здоров’я або навіть пов’язати смерть Антона та хвороби сотні людей з вакцинацією в Україні дуже складно.

Лікарі в один голос твердять – немає доказів, що проблеми зі здоров’ям у вакцинованих пов’язані саме з вакциною. Попри актуальність та резонансність цієї проблеми жодна подібна історія в Україні ще не була розслідувана і винні чиновники або ж медики не понесли покарання.

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG