Спеціальні потреби

Вступ в СОТ буде стимулом для економіки України


Україна стала 152 членом Світової організації торгівлі. Це сталося попри те, що країна так і не встигла виконати всі зобов’язання, які урядовці брали на себе, підписуючи протокол про вступ до СОТ. Парламент блокували бютівці, тому депутати й не змогли ухвалити п’ять законів, які зокрема знижували митні збори на автомобілі іноземного виробництва та деякі види продовольчих товарів.

На допомогу прийшли Президент Ющенко і керівництво митниці. Перший дав особисті гарантії, що Україна таки виконає всі вимоги СОТ. Друге знизило мито, не чекаючи рішення Верховної Ради. Зокрема з автомобілів іноземного виробництва братимуть 10% замість 25%.

Вступ до СОТ ще більше полегшить доступ до українського ринку імпортерам, – застерігають експерти. Представники лівих сил лякали повним знищенням окремих галузей економіки, зокрема сільського господарства, яке мовляв не витримає конкуренції із закордонними виробниками.

Однак попри це, паніки на ринку немає, каже Олександр Таранишин заступник гендиректора компанії “Чумак”. Це підприємство виробляє кетчупи, майонези та переробляє сільгосппродукцію. Справа в тому, пояснює він, що галузь вже декілька років фактично працює в умовах, близьких до “сотівських”. Тобто якихось митних бар’єрів для іноземної продукції немає. Пан таранишин каже, що для українських компаній членство в СОТ буде додатковим стимулом, тим більше, що для деяких особливо чутливих галузей встановлено п’ятирічний перехідний період:

“Перш за все збільшення конкуренції і більш якісний продукт із-за кордону змусить місцевого виробника підняти свій рівень якості. З іншого боку ми як українські виробники, які мають сучасні технології і високу якість продукції, зможемо продавати нашу продукцію вільно за кордоном. Цього зараз немає – ми обмежені в ринках збуту”.

Легше працювати на закордонних ринках стане не тільки українським виробникам кетчупу і майонезу. Трубні заводи та металургійні комбінати, які дають майже чверть українського експорту, також матимуть кращі умови для продажу своєї продукції закордон. Адже до цього часу вони потерпали від антидемпінгових розслідувань та санкцій. Українські урядовці прогнозують, що членство в СОТ сприятиме збільшенню виробництва в країні на 2% щорічно.

Експерти зазначають, що Київ також отримав додаткові козирі для переговорів щодо торгівлі із Російською Федерацією. У Кремлі також прагнуть членства в СОТ і відтепер змушені домовлятися про це і з українцями. Ті ж можуть зажадати скасування обмежень на доступ до російського ринку.

Інше за темою

Відео - найголовніше

Реакція на виступ Блінкена з гітарою в Києві. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
XS
SM
MD
LG