Спеціальні потреби

Альянс здивований заявами Росії на адресу України


Заява російського міністра закордонних справ Сергій Лаврова про можливі наслідки співпраці України із НАТО створює негативний фон для розвитку українсько-росiйських взаємовiдносин. Таким чином керівник українського МЗС Володимир Огризко відповів на слова російського урядовця. Цього тижня Лавров пообіцяв, що його країна усіма можливими засобами не допустить Україну в НАТО.

“Слова Лаврова свідчать, що Україну продовжують не розумiти як незалежну і суверенну державу”, – цитує Огризка урядовий інтернет-портал. І це викликає шкоду і розчарування. Водночас міністр висловив жаль, що з вини росіян досі не почалися двосторонні консультації з натівського питання. Про це домовлялися президенти двох країн, щоб зняти усі непорозуміння. Однак запрошення із Москви так і не отримали. Відтак Огризко обіцяє особисто підняти цю тему під час запланованого на наступний тиждень візиту до Росії.

Здивування заявою російського урядовця висловили і в Брюсселі – у штаб квартирі Альянсу. Речник організації Джеймс Аппатурай підтвердив, що стосунки із Україною розвиватимуться незалежно від позиції третіх країн:

“Російський уряд чітко не сформулював, що означають слова пана Лаврова “усіма можливими засобами”. І за розясненнями треба звертатися до Москви. Члени НАТО висловилися чітко, що вони самостійно ухвалять рішення щодо розширення, а не під впливом із зовні. І це стосується і України, і Грузії, і будь-якої іншої країни. Ці дві держави заявили дуже чітко, що вони хочуть членства в Альянсі. І я думаю, зробили це свідомо, із розумінням того, що це означає. І тому НАТО продовжить інтенсивні переговори на цю тему”.

Українські експерти висловлюють припущення, що погрози від російських урядовців можуть мати зворотню дію. Частина людей, які нині критично ставляться до членства в Альянсі не виключено переглянуть позицію. Оглядачі звертають увагу – раніше подібне дозволяли собі лише російські політики та парламентарі. Нині ж заява пролунала з вуст керівника російського МЗС, який має повноваження висловлювати офіційну позицію держави.

Інше за темою

Відео - найголовніше

Реакція на виступ Блінкена з гітарою в Києві. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
XS
SM
MD
LG