Спеціальні потреби

Біопаливо можуть застосовувати для авіаперевезень


З кожним роком обсяг авіаперевезень у світі стрімко зростає. Літаки споживають неймовірно велику кількість пального під час польотів. А це, в свою чергу, стає чи не найбільшою причиною посилення парникового ефекту на Землі. Президент авіакомпанії “Вірджин Атлантик Еірлайнз” Ричард Бренсон пропонує почати використовувати біопаливо для комерційного авіатранспорту. Пальне, добуте після переробки рослин, спричиняє набагато менше шкоди довкіллю ніж традиційне. Бренсон тестував двигун Боїнга 747 на спроможність споживати біопаливо:

“Ми намагаємося довести те, що більшість людей вважає неможливим. Людине не вірять у можливість застосування біопалива для пасажирських літаків, які літають на висоті 10 кілометрів, оскільки воно замерзає. Впродовж останнього року ми працювали з Компанією “Дженерал Електрик” та Боїнгом, аби довести протилежне. Ми підтвердили, що можемо домішувати майже 40% біопалива до традиційного авіапального”.

Літак з Лондона до Амстердама був частково заправлений сумішшю кокосової та олій інших рослин. Бренсон вважає такий прогрес історичним. Однак багато фахівців із охорони довкілля з ним не зовсім згодні. Вони кажуть, що це замаскована авантюра, метою якої є переконати громадськість, що авіаперевезення не завдають шкоди довкіллю.

Джон Дінґс очолює Європейську федерацію транспорту та довкілля:

“Все залежить від того яке біопаливо ви використовуєте і яких затрат вимагає виробництво цього палива. Якщо, скажімо, “Вірджин Атлантик Еірлайнз” застосовуватиме лише біопаливо для всіх своїх літаків, то для його виробництва треба буде використати більш, аніж половину орних земель Великобританії. І це визначає масштаби проблеми”.

Попри те, що проект перебуває лише на початковій стадії, Бренсон вже вклав понад мільярд доларів у розробку чистішого палива і відступати не збирається.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG