Спеціальні потреби

Тимошенко: НАК Нафтогаз на межi банкрутства


Перший у новому році робочий день у Кабміні приніс погані новини. Найбільшій державній компанії України – НАК Нафтогаз – загрожує банкрутство. Про це заявила сьогодні прем`єр-міністр Юлiя Тимошенко.

Нафтогаз без п`яти хвилин банкрут, а газу в Україні нема. Новину принесло перше у новому році засідання у Кабміні. Після зустрічі з новопризначеним головою НАК “Нафтогаз України” Олегом Дубиною прем`єр-міністр Юлія Тимошенко повідомила журналістам про шокуюче відкриття:

«Я була повністю шокована тією інформацією, яку мені дав новий керівник НАК “Нафтогазу”. Компанія знаходиться на межі банкрутства, компанія не має затвердженого балансу газу на наступний рік, компанія має таку дебіторську і кредиторську заборгованість, яка говорить про те, що фінансове здоров`я компанії не забезпечено. В газових сховищах – те, що розповідали, ніби в нас там 30 з чимось мільярдів кубічних метрів газу НАК Нафтогаз закачав, -- це повна неправда. НАК Нафтогаз в цих газових сховищах має нуль.

За словами Тимошенко, те, що закачано в сховища, насправді належить не державі, а сумнівним комерційним структурам. Більше того, як виявилось, самі сховища орендовані цими тіньовими фірмами на 25 років наперед за ціною, значно нижчою за світову.

Що ж до “Нафтогазу України”, то він володіє лише боргами, які не в змозі сплатити, – заявила очільниця уряду. Тимошенко не виключила, що українського газового монополіста штучно намагалися довести до банкрутства, щоб потім продати його майно, зокрема газотранспортну систему України, з молотка.

Втім, як заспокоїла прем`єр, банкрутства не буде. Якщо НАК Нафтогаз не зможе платити, за його борги розрахується держава. Як заявила керівник Кабміну, заради збереження найбільшої державної компанії та щоб запобігти втраті газотранспортної системи України, уряд готовий до прямих бюджетних асигнувань. Тимошенко запевнила також: газ українським та європейським споживачам надходитиме без перебоїв. Вона пообіцяла, крім того, розібратися, хто довів Нафтогаз до банкрутства. Для цього в уряді створять спеціальну слідчу комісію.

Ситуацію на газовому ринку України прем`єр-міністр має намір обговорити і в Москві: ітиметься про тіньові посередницькі схеми, що працювали в українській газовій галузі в останні два роки. Як повідомила Тимошенко, зараз ведуться перемовини про можливу дату зустрічі.

А тим часом попереднє керівництво НАК Нафтогаз звинувачень на свою адресу наразі не коментувало. Спростування пролунали з вуст колишнього прес-секретаря компанії Костянтина Бородіна. В інтерв`ю кільком телеканалам він заявив, що газ в українських сховищах є, а борги державної компанії створив не біло-голубий, а попередні “помаранчеві” уряди.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG